galaretka z golonki i wołowiny
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
1. Golonkę i mięso wołowe dobrze myjemy i wkładamy do rondla, w tym samym miejscu wkładamy cebulę i marchewkę.
2. Gdy się zagotuje, usuń pianę łyżką cedzakową. Gotuj na małym ogniu przez kilka godzin. Gotowość jest łatwa do zidentyfikowania, mięso łatwo pozostaje w tyle za kośćmi, a kropla bulionu między palcami powinna być lepka. Dodaj sól i suche przyprawy.
3. Bulion filtrujemy przez sito i oddzielamy mięso włóknami.
4. Połóż mięso na dnie pojemnika i napełnij bulionem.
cały tłuszcz z powierzchni bulionu staram się usunąć łyżką.
5. Galaretkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g