śledzie pod majonezem

Przygotuj ulubioną sałatkę wszystkich na święta! Sałatka "Futro"wcale nie jest nowością, niemniej jednak cieszy się popularnością (szczególnie na Nowy Rok) i nie zamierza rezygnować z pozycji. Proponuję więc ugotować taką warstwową sałatkę i przypomnieć sobie stare dobre czasy)
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 26 % 7 g
172 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

aby przygotować sałatkę, musisz mieć pod ręką gotowane warzywa i jaja kurze. Tak więc buraki, marchewki i ziemniaki gotujemy do miękkości, jajka na twardo.

obierz cebulę, drobno posiekaj, włóż do miski. Wlej sól i cukier, wlej ocet balsamiczny, wymieszaj i pozostaw w marynacie na kilka minut.

cóż, warzywa zostały ugotowane, ostygły, zacznijmy składać sałatkę:

- obierz ziemniaki, zetrzyj na drobnej tarce, rozłóż na płaskim naczyniu równą warstwą, zrób siatkę majonezu;

- następnie ułóż warstwę marynowanej cebuli (wyciśnij wilgoć!);

- pokrój filet śledziowy w kostkę, jeśli napotkasz kości-usuń, no cóż, siatkę majonezową, gdzie bez niej)));

- obierz marchewki, zetrzyj na drobnej tarce, rozłóż na śledziu;

- jabłko jest również obrane (bierzemy soczystą odmianę), miąższ pocieramy, wyrównujemy ;

- oczyść jajka, również zetrzyj na tarce, rozłóż na warstwie jabłka, posmaruj majonezem;

- obierz buraki, zetrzyj na grubej tarce, uformuj warstwę wykończeniową, posmaruj majonezem.

to wszystko, sałatka jest gotowa!

oczywiście lepiej pozwolić mu parzyć w lodówce przez godzinę, ale jeśli czas jest krótki, możesz natychmiast podać.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy