skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj młodą cukinię, osusz ją i pokrój w dużą kostkę (jeśli warzywa nie są młode, musisz obrać skórę i usunąć wszystkie nasiona).
2. Paprykę pokroić, oczyścić z nasion i przegród, umyć i pokroić w paski.
3. Umyj pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórce i zalej wrzątkiem, usuń skórkę, pokrój miąższ w kostkę.
4. Obierz cebulę i pokrój w pióra.
5. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
6. Włóż wszystkie składniki do rondla, wlej olej roślinny, dodaj liść laurowy, majeranek, bazylię i paprykę, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 45 minut od wrzenia.
7. Umyj pietruszkę, posiekaj nożem, Dodaj do warzyw wraz z solą, trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut i włóż sałatkę do czystych, suchych słoików.
8. Przykryj słoiki pokrywkami i pasteryzuj we wrzącej wodzie przez 10 minut (Czas jest wskazany z uwzględnieniem litrowej objętości słoika, nawiasem mówiąc, dostałem 6 litrowych słoików ankle bens).
pozwól przedmiotom ostygnąć w temperaturze pokojowej i odłóż na stałe miejsce przechowywania.
z Ancle bens zima będzie o wiele przyjemniejsza!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g