skład / składniki
metoda gotowania
1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cukinię kroimy na pół centymetra. Kto lubi do woli, możesz pokroić w koła. Zmiel ząbki czosnku w blenderze. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. W bułgarskiej papryce usuwamy łodygę, kroimy w paski lub pierścienie. W papryce chili obieramy nasiona i kroimy na małe kawałki (lepiej to zrobić w rękawiczkach).
2. Przenosimy wszystkie składniki do naczynia, w którym gotujemy, solimy, dodajemy cukier, wlewamy olej roślinny i koncentrat pomidorowy (użyj pasty bez soli). Wymieszaj i odstaw na chwilę, aż warzywa dadzą sok.
3. Gotuj przez około pół godziny. Myjemy i sterylizujemy słoiki. Kilka minut przed gotowością dodaj ocet.
4. Sałatkę układamy na gorąco, zwijamy pokrywki i usuwamy w ciepłe miejsce, na przykład pod kocem. Gdy ostygną, przenieś do przechowywania w chłodne miejsce.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g