Język cukinii na zimę z koncentratem pomidorowym

pikantna przekąska o subtelnym wyrafinowanym smaku i aromacie! Każda gospodyni próbuje znaleźć nowe przepisy na puste miejsca, aby zimą cieszyć się pysznymi sałatkami z pomidorów, papryki i cukinii. Przekąska okazuje się delikatna z lekkim akcentem. Taką sałatkę można podawać jak na co dzień, na przykład z ziemniakami, można też postawić przystawkę na świątecznym stole.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
67 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cukinię kroimy na pół centymetra. Kto lubi do woli, możesz pokroić w koła. Zmiel ząbki czosnku w blenderze. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. W bułgarskiej papryce usuwamy łodygę, kroimy w paski lub pierścienie. W papryce chili obieramy nasiona i kroimy na małe kawałki (lepiej to zrobić w rękawiczkach).
2. Przenosimy wszystkie składniki do naczynia, w którym gotujemy, solimy, dodajemy cukier, wlewamy olej roślinny i koncentrat pomidorowy (użyj pasty bez soli). Wymieszaj i odstaw na chwilę, aż warzywa dadzą sok.
3. Gotuj przez około pół godziny. Myjemy i sterylizujemy słoiki. Kilka minut przed gotowością dodaj ocet.
4. Sałatkę układamy na gorąco, zwijamy pokrywki i usuwamy w ciepłe miejsce, na przykład pod kocem. Gdy ostygną, przenieś do przechowywania w chłodne miejsce.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy