smalec w słoiku z czosnkiem w solance

Pikantny smalec doceni każdy smakosz! Smalec w słoiku z czosnkiem w pikantnej solance to świetna przekąska, z kromką czarnego chleba żytniego stworzy niepowtarzalny smak. Gotowanie jest bardzo proste, najważniejsze jest, aby wytrzymać czas solenia, gdy ręce rozciągają się, aby spróbować przynajmniej trochę.
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 89 % 24 g
węglowodany 7 % 2 g
223 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h 30 min

1. Umyj tłuszcz w zimnej wodzie, dokładnie osusz.

2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj.

3. Wlej sól do gorącej wody (pozostaw łyżeczkę), mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

4. Obierz czosnek, drobno posiekaj.

5. We wrzącej solance włóż ziarna pieprzu, nasiona kopru, liść laurowy, gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

6. W międzyczasie połącz zmielony czosnek z pozostałą solą, zmiel grzbietem łyżki stołowej. Powstałą mieszaninę włożyć do solanki i zdjąć z ognia.

7. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej.

8. Pokrój smalec na 2-3 części, włóż do miski, zalej solanką, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki na trzy dni.

9. Po upływie określonego czasu wyjmij smalec z lodówki, osusz ręcznikami papierowymi, przetrzyj mieszanką papryki i czerwonej mielonej papryki ze wszystkich stron i pokrój na cienkie talerze.

pachnące kawałki błagają o usta! Zaopatrz się w kawałek czarnego chleba i spróbuj smalcu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy