skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj tłuszcz w zimnej wodzie, dokładnie osusz.
2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj.
3. Wlej sól do gorącej wody (pozostaw łyżeczkę), mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
4. Obierz czosnek, drobno posiekaj.
5. We wrzącej solance włóż ziarna pieprzu, nasiona kopru, liść laurowy, gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
6. W międzyczasie połącz zmielony czosnek z pozostałą solą, zmiel grzbietem łyżki stołowej. Powstałą mieszaninę włożyć do solanki i zdjąć z ognia.
7. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej.
8. Pokrój smalec na 2-3 części, włóż do miski, zalej solanką, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki na trzy dni.
9. Po upływie określonego czasu wyjmij smalec z lodówki, osusz ręcznikami papierowymi, przetrzyj mieszanką papryki i czerwonej mielonej papryki ze wszystkich stron i pokrój na cienkie talerze.
pachnące kawałki błagają o usta! Zaopatrz się w kawałek czarnego chleba i spróbuj smalcu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g