makrela smażona na patelni

zdrowa ryba w apetycznym futrze jest satysfakcjonująca i smaczna. Jesteśmy bardziej przyzwyczajeni do marynowanej makreli, ale nawet po smażeniu jej smak cię nie zawiedzie. Można go podawać bez przystawki, ale tylko z jedną sałatką. A ponieważ sama ryba okazuje się sucha, odpowiednia jest tłusta sałatka na bazie majonezu.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 15 g
tłuszcze 53 % 24 g
węglowodany 13 % 6 g
291 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć makrelę na patelni? Wziąłem świeżo mrożoną makrelę. Najpierw musimy go rozmrozić. Aby to zrobić, lepiej włożyć go do lodówki, ponieważ nie zaleca się rozmrażania ryb w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy rybę do smażenia: odcinamy głowę, ogon i płetwy, a następnie patroszymy ją, przecinając brzuch i usuwając wszystkie wnętrzności. Konieczne jest również odcięcie czarnego filmu, aby nie powodował goryczy. Możesz kupić tusze makreli już bez głowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie myjemy rybę, aby była czysta, suszymy papierowymi serwetkami i kroimy dużym ostrym nożem na porcje o grubości 1,5 centymetra. Wyszło mi 7 kawałków. W tym momencie możesz skropić rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby uzyskać dodatkowy smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Użyłem mieszanki mielonej papryki, ale możesz po prostu wziąć czarny mielony pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do panierowania obficie zwijamy kawałki ryby w mieszance mąki ze wszystkich stron - im grubszy płaszcz z mąki, tym grubsza będzie skórka po smażeniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podgrzewaj przez dwie minuty. Powinien być dobrze kalcynowany, w przeciwnym razie ryba przyklei się do dna patelni i straci swoją integralność, a następnie kawałki wyjdą niechlujne i nie będą apetyczne. Rozłóż rybę i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Wraz z rybą możesz umieścić na patelni kawałki surowych obranych ziemniaków, które podczas smażenia wchłoną cały nadmiar zapachu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obracamy kawałki doprowadzone do rumieńca na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Jeśli utrzymasz odpowiedni reżim temperaturowy, ryba będzie dobrze smażona, pozostanie nienaruszona i nie zostanie ugotowana. Gotową rybę przenosimy na talerz do podania.

zawsze możesz ozdobić danie zielenią, która nigdy nie boli, ale tylko nada potrawie elegancji i dodatkowego smaku. Zielona cebula, koperek lub pietruszka staną się jej przyjemnymi towarzyszami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy