skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć makrelę na patelni? Wziąłem świeżo mrożoną makrelę. Najpierw musimy go rozmrozić. Aby to zrobić, lepiej włożyć go do lodówki, ponieważ nie zaleca się rozmrażania ryb w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy rybę do smażenia: odcinamy głowę, ogon i płetwy, a następnie patroszymy ją, przecinając brzuch i usuwając wszystkie wnętrzności. Konieczne jest również odcięcie czarnego filmu, aby nie powodował goryczy. Możesz kupić tusze makreli już bez głowy.
Krok 2:
Następnie myjemy rybę, aby była czysta, suszymy papierowymi serwetkami i kroimy dużym ostrym nożem na porcje o grubości 1,5 centymetra. Wyszło mi 7 kawałków. W tym momencie możesz skropić rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby uzyskać dodatkowy smak.
Krok 3:
W głębokiej misce wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Użyłem mieszanki mielonej papryki, ale możesz po prostu wziąć czarny mielony pieprz.
Krok 4:
Do panierowania obficie zwijamy kawałki ryby w mieszance mąki ze wszystkich stron - im grubszy płaszcz z mąki, tym grubsza będzie skórka po smażeniu.
Krok 5:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podgrzewaj przez dwie minuty. Powinien być dobrze kalcynowany, w przeciwnym razie ryba przyklei się do dna patelni i straci swoją integralność, a następnie kawałki wyjdą niechlujne i nie będą apetyczne. Rozłóż rybę i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Wraz z rybą możesz umieścić na patelni kawałki surowych obranych ziemniaków, które podczas smażenia wchłoną cały nadmiar zapachu.
Krok 6:
Obracamy kawałki doprowadzone do rumieńca na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Jeśli utrzymasz odpowiedni reżim temperaturowy, ryba będzie dobrze smażona, pozostanie nienaruszona i nie zostanie ugotowana. Gotową rybę przenosimy na talerz do podania.
zawsze możesz ozdobić danie zielenią, która nigdy nie boli, ale tylko nada potrawie elegancji i dodatkowego smaku. Zielona cebula, koperek lub pietruszka staną się jej przyjemnymi towarzyszami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g