ziemniaki z grzybami pieczone na patelni

bardzo smaczne, bardzo proste i satysfakcjonujące - na każdy dzień. Nikt nie może się oprzeć patelni ze smażonymi ziemniakami i grzybami: trudno się zatrzymać, dopóki nie zjesz wszystkiego! Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Grzyby miodowe można zastąpić innymi grzybami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 73 % 11 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ziemniaki z grzybami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mam grzyby miodowe w sklepie. Były zamrożone. Należy je wcześniej rozmrozić. Jeśli grzyby miodowe pochodzą z lasu, należy je wyczyścić i umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj grzyby miodowe osoloną wodą i zagotuj wszystko. Woda musi być solona, aby grzyby miodowe nie stały się szare. Gotuj grzyby przez 20 minut, usuwając piankę, która utworzy się po podgrzaniu. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka i ponownie spłucz zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i cienko pokroić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. Połóż posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przenieś gotowane grzyby do cebuli. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 3-5 minut, aby płyn wyparował z grzybów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Obrane ziemniaki pokroić w paski i opłukać w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę. Po co spłukiwać w wodzie? Jest to konieczne, aby zmyć nadmiar skrobi z ziemniaków. Dzięki temu ziemniaki będą się mniej łamać podczas smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyte ziemniaki należy umieścić na patelni i smażyć razem z grzybami na małym ogniu przez 15-20 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać, aby nic się nie przypaliło. Jeśli chcesz dostać smażone ziemniaki ze skórką, ugotuj je bez pokrywki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ziemniaki będą miękkie. Pod koniec smażenia posyp odrobiną soli. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mrożone grzyby miodowe - 23   kcal/100g

Podobne przepisy