skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć ziemniaki z grzybami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mam grzyby miodowe w sklepie. Były zamrożone. Należy je wcześniej rozmrozić. Jeśli grzyby miodowe pochodzą z lasu, należy je wyczyścić i umyć.
Krok 2:
Przykryj grzyby miodowe osoloną wodą i zagotuj wszystko. Woda musi być solona, aby grzyby miodowe nie stały się szare. Gotuj grzyby przez 20 minut, usuwając piankę, która utworzy się po podgrzaniu. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka i ponownie spłucz zimną wodą.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i cienko pokroić.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. Połóż posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny aromat.
Krok 5:
Następnie przenieś gotowane grzyby do cebuli. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 3-5 minut, aby płyn wyparował z grzybów.
Krok 6:
Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Obrane ziemniaki pokroić w paski i opłukać w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę. Po co spłukiwać w wodzie? Jest to konieczne, aby zmyć nadmiar skrobi z ziemniaków. Dzięki temu ziemniaki będą się mniej łamać podczas smażenia.
Krok 7:
Umyte ziemniaki należy umieścić na patelni i smażyć razem z grzybami na małym ogniu przez 15-20 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać, aby nic się nie przypaliło. Jeśli chcesz dostać smażone ziemniaki ze skórką, ugotuj je bez pokrywki.
Krok 8:
Gotowe ziemniaki będą miękkie. Pod koniec smażenia posyp odrobiną soli. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mrożone grzyby miodowe - 23 kcal/100g