biszkopt na patelni bez piekarnika

puszyste ciasto bez piekarnika jest łatwe i proste! Biszkopt na patelni jest tak samo przewiewny i miękki jak w piekarniku. Najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie ciasta, a piec zrobi resztę.Taki biszkopt można podawać samodzielnie lub jako ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 67 % 45 g
342 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biszkopt na patelni bez użycia piekarnika? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują albo wybranych, albo pierwszej kategorii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło rozpuść wcześniej na kuchence lub w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą, przewiewną pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy bezpośrednio białej i do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo słabo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej Części do mieszanki jajecznej, za każdym razem ubijając mikserem, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na samym końcu wlej schłodzone stopione masło i ponownie ubij masę, aż będzie gładka na niskich obrotach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż patelnię z grubym dnem (Ø 24-26 cm) pergaminem. Aby ciasto nie spłynęło pod pergaminem, należy je dobrze naoliwić. Następnie pergamin będzie ściśle przylegał do dna.Jeśli to możliwe, lepiej jest również wyłożyć boki pergaminem. Wlać ciasto biszkoptowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i ustaw na małym ogniu. Piec 25-30 minut, aż się ugotuje. Lepiej nie otwierać pokrywki przez pierwsze 20 minut, ponieważ biszkopt może się osadzić. Jeśli na dole biszkopt jest dobrze upieczony, a na górze nie jest jeszcze gotowy, możesz delikatnie odwrócić i piec przez kolejne 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowy biszkopt na talerz, Usuń pergamin. Możesz zrobić z niego ciasto, posmarowane kremem. Posypałam biszkopt kakao i tak podałam do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy