skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt na patelni bez użycia piekarnika? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują albo wybranych, albo pierwszej kategorii.
Krok 2:
Masło rozpuść wcześniej na kuchence lub w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem w puszystą, przewiewną pianę. Zwiewność ciasta zależy od tego, jak ubijasz jajka. Nie możesz ubić masy bezpośrednio białej i do gęstości-białko straci pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto. I w tym przypadku nawet proszek do pieczenia nie pomoże. Ciasto albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo słabo.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej Części do mieszanki jajecznej, za każdym razem ubijając mikserem, aż będzie gładka.
Krok 5:
Na samym końcu wlej schłodzone stopione masło i ponownie ubij masę, aż będzie gładka na niskich obrotach.
Krok 6:
Wyłóż patelnię z grubym dnem (Ø 24-26 cm) pergaminem. Aby ciasto nie spłynęło pod pergaminem, należy je dobrze naoliwić. Następnie pergamin będzie ściśle przylegał do dna.Jeśli to możliwe, lepiej jest również wyłożyć boki pergaminem. Wlać ciasto biszkoptowe.
Krok 7:
Przykryj patelnię pokrywką i ustaw na małym ogniu. Piec 25-30 minut, aż się ugotuje. Lepiej nie otwierać pokrywki przez pierwsze 20 minut, ponieważ biszkopt może się osadzić. Jeśli na dole biszkopt jest dobrze upieczony, a na górze nie jest jeszcze gotowy, możesz delikatnie odwrócić i piec przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 8:
Przenieś gotowy biszkopt na talerz, Usuń pergamin. Możesz zrobić z niego ciasto, posmarowane kremem. Posypałam biszkopt kakao i tak podałam do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g