skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić śmietanę na patelni? Przygotuj jedzenie. Najpierw upiecz ciasta. Każda śmietana nadaje się do ich przygotowania, mam 20% tłuszczu. Mąka może zająć więcej, zależy to tylko od kwaśnej śmietany. Im grubsza śmietana, tym gęstsza, tym mniej mąki potrzebujesz. Pamiętaj, że nadal będziesz potrzebować mąki do zwijania ciast - odkurzymy nią stół.
Krok 2:
Weź dużą miskę, włóż do niej śmietanę. Dodaj cukier i sodę do śmietany, wymieszaj. Nie trzeba gasić sody-kwas zawarty w śmietanie zrobi to bez naszej interwencji.
Krok 3:
Zacznij dodawać mąkę po szklance. Po pierwszej szklance ciasto dobrze zagniata się trzepaczką, a po drugiej możesz przejść na łyżkę. Dobrze zagnieść ciasto po każdym dodaniu mąki. I spójrz na jego stan. Ciasto powinno być dość gęste, ale nadal miękkie. Dodaj trzecią szklankę w częściach. U mnie nie wyszedł cały.
Krok 4:
Ciasto pozostanie bardzo lepkie, nie mogłem go ugniatać rękami. Ale nadmiar mąki tylko go skrzywdzi-ciasta staną się twarde.
Krok 5:
Podziel ciasto na 8 części.
Krok 6:
Posyp powierzchnię roboczą mąką. Z każdej części ciasta zwiń kulkę, teraz dodaj trochę mąki, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta w cienkie koło mniej więcej wielkości patelni.
Krok 8:
Możesz iść na dwa sposoby. Lub natychmiast rozwałkuj okrąg o określonym rozmiarze lub wytnij szablon z przedmiotu obrabianego. W pierwszym przypadku ciasta nie będą całkowicie gładkie, ale nie musisz później majstrować przy skrawkach. W drugim przypadku ciasta będą takie same, ale będziesz musiał uformować kolejne ciasto z resztek. Wycinam ciasta na talerzu. Jest jeszcze trzecia opcja - najpierw upiecz ciasta, a dopiero potem je odetnij. Rób to, co jest dla Ciebie wygodne.
Krok 9:
Weź patelnię naleśnikową. Pasuje lepiej niż inne, ponieważ ma grube dno-ciasto nie spali się, ale upiecze się równomiernie. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień. Umieść okrąg ciasta na suchej patelni.
Krok 10:
Ciasto będzie dobrze rosło podczas pieczenia. Od dołu będzie zarumieniony.
Krok 11:
Odwróć ciasto na drugą stronę. Upiecz go z drugiej strony, aż się zarumieni. Zajmuje to dosłownie kilka minut z każdej strony.
Krok 12:
Podczas pieczenia ciasta rozwałkuj następny i tak dalej, aż ciasto się skończy. Ze skrawków uformowałem kolejne ciasto-wyszło trochę grubsze niż inne. To ciasto można posypać okruchami-posyp je górną i boczną częścią ciasta.
Krok 13:
Z tej liczby produktów wyszło mi 9 ciast o średnicy około 21 cm.
Krok 14:
Przygotuj krem. Tutaj dla kremu lepiej jest wziąć tłustą śmietanę - nie spłynie i zachowa swój kształt. Wziąłem 30% tłuszczu. Przechowuj śmietanę w lodówce do samego końca - powinna być zimna. Możesz użyć cukru, jeśli nie ma proszku, ale proszek szybciej rozpuści się w śmietanie. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć wanilinę, ale będzie to wymagało szczypty - jest bardzo nasycony.
Krok 15:
Złóż śmietanę, proszek i cukier waniliowy do miski.
Krok 16:
Dobrze wymieszaj potrawy. Nie radzę ubijać śmietany-z ciepła miksera stanie się płynny i unosi się z ciastem. Przy prostym mieszaniu tak się nie stanie. Dlatego proszek jest pobierany zamiast cukru-nie musisz czekać, aż cukier się rozpuści.
Krok 17:
Pozostaje złożyć ciasto. Posmaruj ciasta kremem. Na każde ciasto wystarczy łyżka stołowa ze zjeżdżalnią. Posmaruj również boki i górę ciasta.
Krok 18:
Zostawiłem ciasto czyste, ale nadal miałem jedno ciasto-można było z niego zrobić okruchy i posypać nim ciasto. Gotowe ciasto pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby nasiąkło kremem.
jeden z najbardziej udanych przepisów, jakie ostatnio upiekłam. Cóż, okazało się bardzo smaczne ciasto! Trochę jak miód. Planuję go ugotować w przyszłości.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g