ciasto śmietankowe na patelni

najłatwiejszy i najszybszy przepis na ciasto bez piekarnika! Ta śmietana na patelni jest bardzo budżetowa-produkty do jej przygotowania będą wymagały minimum. Bez piekarnika, bez miksera-co może być prostsze? Ciasto okazuje się bardzo delikatne dzięki miękkim ciastom i śmietanie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 73 % 41 g
278 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śmietanę na patelni? Przygotuj jedzenie. Najpierw upiecz ciasta. Każda śmietana nadaje się do ich przygotowania, mam 20% tłuszczu. Mąka może zająć więcej, zależy to tylko od kwaśnej śmietany. Im grubsza śmietana, tym gęstsza, tym mniej mąki potrzebujesz. Pamiętaj, że nadal będziesz potrzebować mąki do zwijania ciast - odkurzymy nią stół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, włóż do niej śmietanę. Dodaj cukier i sodę do śmietany, wymieszaj. Nie trzeba gasić sody-kwas zawarty w śmietanie zrobi to bez naszej interwencji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij dodawać mąkę po szklance. Po pierwszej szklance ciasto dobrze zagniata się trzepaczką, a po drugiej możesz przejść na łyżkę. Dobrze zagnieść ciasto po każdym dodaniu mąki. I spójrz na jego stan. Ciasto powinno być dość gęste, ale nadal miękkie. Dodaj trzecią szklankę w częściach. U mnie nie wyszedł cały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto pozostanie bardzo lepkie, nie mogłem go ugniatać rękami. Ale nadmiar mąki tylko go skrzywdzi-ciasta staną się twarde.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na 8 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką. Z każdej części ciasta zwiń kulkę, teraz dodaj trochę mąki, aby ciasto się nie przykleiło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta w cienkie koło mniej więcej wielkości patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz iść na dwa sposoby. Lub natychmiast rozwałkuj okrąg o określonym rozmiarze lub wytnij szablon z przedmiotu obrabianego. W pierwszym przypadku ciasta nie będą całkowicie gładkie, ale nie musisz później majstrować przy skrawkach. W drugim przypadku ciasta będą takie same, ale będziesz musiał uformować kolejne ciasto z resztek. Wycinam ciasta na talerzu. Jest jeszcze trzecia opcja - najpierw upiecz ciasta, a dopiero potem je odetnij. Rób to, co jest dla Ciebie wygodne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź patelnię naleśnikową. Pasuje lepiej niż inne, ponieważ ma grube dno-ciasto nie spali się, ale upiecze się równomiernie. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień. Umieść okrąg ciasta na suchej patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto będzie dobrze rosło podczas pieczenia. Od dołu będzie zarumieniony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć ciasto na drugą stronę. Upiecz go z drugiej strony, aż się zarumieni. Zajmuje to dosłownie kilka minut z każdej strony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas pieczenia ciasta rozwałkuj następny i tak dalej, aż ciasto się skończy. Ze skrawków uformowałem kolejne ciasto-wyszło trochę grubsze niż inne. To ciasto można posypać okruchami-posyp je górną i boczną częścią ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z tej liczby produktów wyszło mi 9 ciast o średnicy około 21 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj krem. Tutaj dla kremu lepiej jest wziąć tłustą śmietanę - nie spłynie i zachowa swój kształt. Wziąłem 30% tłuszczu. Przechowuj śmietanę w lodówce do samego końca - powinna być zimna. Możesz użyć cukru, jeśli nie ma proszku, ale proszek szybciej rozpuści się w śmietanie. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć wanilinę, ale będzie to wymagało szczypty - jest bardzo nasycony.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Złóż śmietanę, proszek i cukier waniliowy do miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze wymieszaj potrawy. Nie radzę ubijać śmietany-z ciepła miksera stanie się płynny i unosi się z ciastem. Przy prostym mieszaniu tak się nie stanie. Dlatego proszek jest pobierany zamiast cukru-nie musisz czekać, aż cukier się rozpuści.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pozostaje złożyć ciasto. Posmaruj ciasta kremem. Na każde ciasto wystarczy łyżka stołowa ze zjeżdżalnią. Posmaruj również boki i górę ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zostawiłem ciasto czyste, ale nadal miałem jedno ciasto-można było z niego zrobić okruchy i posypać nim ciasto. Gotowe ciasto pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby nasiąkło kremem.

jeden z najbardziej udanych przepisów, jakie ostatnio upiekłam. Cóż, okazało się bardzo smaczne ciasto! Trochę jak miód. Planuję go ugotować w przyszłości.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy