Dynia czosnkowa smażona na patelni

Oryginalny, pikantny, niedrogi, zdrowy! Dynia czosnkowa smażona na patelni to danie, które może działać jako pikantna przekąska lub jako dodatek do innych potraw. Taka dynia jest przygotowywana szybko i prosto z minimum składników, okazuje się bardzo aromatyczna i smaczna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
77 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć dynię czosnkową na patelni? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć dynię do takiego dania, które nie są słodkimi odmianami. Umyj dynię, pokrój, odetnij skórkę i usuń rdzeń z nasionami. Nie wyrzucaj nasion, susz je na suchej patelni lub w piekarniku — są bardzo zdrowe i smaczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę lub cienkie plasterki, jak chcesz. Aby przekąska z dyni była bardziej satysfakcjonująca i miała przyjemną chrupiącą skórkę (która jest idealna do napojów piankowych), każdy kawałek dyni można zawinąć w mąkę, ale w tej wersji przekąska okaże się bardziej kaloryczna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Niektórzy nie lubią specyficznego naturalnego smaku dyni w gotowym naczyniu, można go zamaskować aromatycznymi ziołami i przyprawami, na przykład przystawka z dyni nabierze przyjemnego smaku dzięki dodaniu kilku gałązek pietruszki i koperku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny do smażenia na patelnię, podgrzej go. Połóż kawałki dyni na rozgrzanym oleju. Dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż je na złoty kolor z jednej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz ogień do średniego i smaż z drugiej strony, aż powstanie lekki rumieniec. Posyp plastry dyni startym czosnkiem na wierzchu. Trzymaj dynię w ogniu przez kilka minut, a następnie wyjmij z patelni. Kto lubi ostry i pikantny smak świeżego czosnku, może zostawić część startego czosnku do posypania gotowego dania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż kawałki smażonej dyni na talerzu. Posyp dynię posiekanym czosnkiem i świeżą natką pietruszki i koperkiem. Podawaj do stołu. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy