skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć dynię czosnkową na patelni? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć dynię do takiego dania, które nie są słodkimi odmianami. Umyj dynię, pokrój, odetnij skórkę i usuń rdzeń z nasionami. Nie wyrzucaj nasion, susz je na suchej patelni lub w piekarniku — są bardzo zdrowe i smaczne.
Krok 2:
Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę lub cienkie plasterki, jak chcesz. Aby przekąska z dyni była bardziej satysfakcjonująca i miała przyjemną chrupiącą skórkę (która jest idealna do napojów piankowych), każdy kawałek dyni można zawinąć w mąkę, ale w tej wersji przekąska okaże się bardziej kaloryczna.
Krok 3:
Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 4:
Niektórzy nie lubią specyficznego naturalnego smaku dyni w gotowym naczyniu, można go zamaskować aromatycznymi ziołami i przyprawami, na przykład przystawka z dyni nabierze przyjemnego smaku dzięki dodaniu kilku gałązek pietruszki i koperku.
Krok 5:
Wlej olej roślinny do smażenia na patelnię, podgrzej go. Połóż kawałki dyni na rozgrzanym oleju. Dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż je na złoty kolor z jednej strony.
Krok 6:
Zmniejsz ogień do średniego i smaż z drugiej strony, aż powstanie lekki rumieniec. Posyp plastry dyni startym czosnkiem na wierzchu. Trzymaj dynię w ogniu przez kilka minut, a następnie wyjmij z patelni. Kto lubi ostry i pikantny smak świeżego czosnku, może zostawić część startego czosnku do posypania gotowego dania.
Krok 7:
Połóż kawałki smażonej dyni na talerzu. Posyp dynię posiekanym czosnkiem i świeżą natką pietruszki i koperkiem. Podawaj do stołu. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g