skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z pieczarkami i serem z kurczaka na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso mielone można wziąć gotowe, ale lepiej ugotować je samodzielnie, aby mieć pewność co do jego jakości.
Krok 2:
Umyj pieczarki, osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Pokrój grzyby w małe kostki lub cienkie plasterki.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie. Pokrój w małe kostki.
Krok 4:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wziąłem oliwę z oliwek, ale możesz wziąć rafinowane warzywa. Wyślij posiekaną cebulę na rozgrzaną patelnię i smaż, mieszając, przez 3-4 minuty. Dodaj grzyby i kontynuuj smażenie do miękkości, mieszając, jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia. Przenieś nadzienie grzybowe do pojemnika.
Krok 6:
Wymieszaj smażone grzyby z cebulą z tartym serem. Dodałem też posiekany świeży koperek, ale to jest opcjonalne. Dobrze wymieszaj nadzienie.
Krok 7:
Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj łyżką.
Krok 8:
Teraz możesz zacząć tworzyć kotlety. Zwilż ręce zimną wodą. Weź kawałek mięsa mielonego i połóż go na dłoni w formie naleśnika. Umieść nadzienie na środku, około 1 łyżki stołowej.
Krok 9:
Przyklej krawędzie i uformuj podłużne placki.
Krok 10:
Zwiń puste miejsca ze wszystkich stron w bułce tartej.
Krok 11:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej. Ułóż kotlety i smaż na małym ogniu z jednej strony na złoty kolor przez około 7-10 minut.
Krok 12:
Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż przez kolejne 7-10 minut.
Krok 13:
Gotowe kotlety podawaj natychmiast, aż ostygną z dowolnym dodatkiem, świeżymi lub marynowanymi warzywami.
mięso mielone można przygotować z dowolnego mięsa, ale należy pamiętać, że czas gotowania zmieni się, ponieważ wieprzowina gotuje się dłużej niż kurczak.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g