kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem na patelni

Oryginalny, prosty, niedrogi, na rodzinny obiad lub kolację! Kotlety z kurczaka z grzybami i serem zrobią furorę wśród twoich domowych! Proces gotowania nie wymaga specjalnych umiejętności, każdy sobie z tym poradzi. Możesz podawać kotlety zarówno na swobodnym, jak i świątecznym stole. Pyszne, obfite, soczyste. Objadanie się!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z pieczarkami i serem z kurczaka na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso mielone można wziąć gotowe, ale lepiej ugotować je samodzielnie, aby mieć pewność co do jego jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki, osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Pokrój grzyby w małe kostki lub cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie. Pokrój w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wziąłem oliwę z oliwek, ale możesz wziąć rafinowane warzywa. Wyślij posiekaną cebulę na rozgrzaną patelnię i smaż, mieszając, przez 3-4 minuty. Dodaj grzyby i kontynuuj smażenie do miękkości, mieszając, jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia. Przenieś nadzienie grzybowe do pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj smażone grzyby z cebulą z tartym serem. Dodałem też posiekany świeży koperek, ale to jest opcjonalne. Dobrze wymieszaj nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz możesz zacząć tworzyć kotlety. Zwilż ręce zimną wodą. Weź kawałek mięsa mielonego i połóż go na dłoni w formie naleśnika. Umieść nadzienie na środku, około 1 łyżki stołowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przyklej krawędzie i uformuj podłużne placki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń puste miejsca ze wszystkich stron w bułce tartej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej. Ułóż kotlety i smaż na małym ogniu z jednej strony na złoty kolor przez około 7-10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż przez kolejne 7-10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe kotlety podawaj natychmiast, aż ostygną z dowolnym dodatkiem, świeżymi lub marynowanymi warzywami.

mięso mielone można przygotować z dowolnego mięsa, ale należy pamiętać, że czas gotowania zmieni się, ponieważ wieprzowina gotuje się dłużej niż kurczak.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy