miękkie bułeczki na patelni

Miękkie, najdelikatniejsze i tak pyszne bułeczki na patelni. Prosty przepis na najsmaczniejsze bułeczki, które są przygotowywane bez piekarnika. Świetny zamiennik chleba. Nadają się do burgerów, kanapek czy też do herbaty z dżemem :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 79 % 41 g
225 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej mąkę do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj drożdże. Wymieszaj suche składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłą wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I dodaj ciepłe mleko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj lekko silikonową szpatułką (lub łyżką).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż zawartość miski na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i zacznij wyrabiać ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na początku ciasto będzie lepkie, nie bój się, po ugniataniu przez 7-10 minut stanie się gładkie i miękkie. Ale mąka jest inna dla każdego, więc jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, ale nie przesadzaj!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, nadszedł czas, aby dodać masło. Spłaszcz ciasto do małej tortilli i włóż miękkie masło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń go.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugniataj ciasto przez kolejne pięć minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto będzie miękkie i elastyczne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po godzinie połóż ciasto na powierzchni roboczej i spłaszcz je w tortillę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podziel ciasto na cztery równe części.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zwiń każdy kawałek w kulkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Uszczypnij i zwiń.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj kulki ciasta ręcznikiem i odstaw na 10 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie spłaszcz każdą kulkę w tortillę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I ponownie, w ten sam sposób uformuj piłkę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ściśnij, zwiń, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Lekko posmaruj patelnię olejem roślinnym.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Umieść bułki na patelni (moja patelnia ma średnicę 24 cm).

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po 15 minutach zdejmij pokrywkę, Odwróć bułki.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 15 minut.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Smacznego!

bardzo smaczne bułeczki gotowane na patelni. Świetny zamiennik chleba, nadaje się do robienia hamburgerów, kanapek, bardzo smaczny z dżemem i masłem lub po prostu z mlekiem lub kefirem:) takie bułeczki pozostają miękkie nawet następnego dnia (o ile oczywiście pozostaną do następnego dnia):)))

można podwoić ilość składników i ugotować 8 bułek na dwóch patelniach. Możesz przechowywać je w hermetycznym pojemniku lub po prostu owinąć folią spożywczą, gdy ostygną. :))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy