skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej mąkę do miski.
Krok 2:
Dodaj cukier i sól.
Krok 3:
Dodaj drożdże. Wymieszaj suche składniki.
Krok 4:
Wlej ciepłą wodę.
Krok 5:
I dodaj ciepłe mleko.
Krok 6:
Wymieszaj lekko silikonową szpatułką (lub łyżką).
Krok 7:
Rozłóż zawartość miski na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 8:
Na początku ciasto będzie lepkie, nie bój się, po ugniataniu przez 7-10 minut stanie się gładkie i miękkie. Ale mąka jest inna dla każdego, więc jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, ale nie przesadzaj!
Krok 9:
Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, nadszedł czas, aby dodać masło. Spłaszcz ciasto do małej tortilli i włóż miękkie masło.
Krok 10:
Zawiń go.
Krok 11:
Ugniataj ciasto przez kolejne pięć minut.
Krok 12:
Ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Krok 13:
Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 14:
Po godzinie połóż ciasto na powierzchni roboczej i spłaszcz je w tortillę.
Krok 15:
Podziel ciasto na cztery równe części.
Krok 16:
Zwiń każdy kawałek w kulkę.
Krok 17:
Uszczypnij i zwiń.
Krok 18:
Przykryj kulki ciasta ręcznikiem i odstaw na 10 minut.
Krok 19:
Następnie spłaszcz każdą kulkę w tortillę.
Krok 20:
I ponownie, w ten sam sposób uformuj piłkę.
Krok 21:
Ściśnij, zwiń, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
Krok 22:
Lekko posmaruj patelnię olejem roślinnym.
Krok 23:
Umieść bułki na patelni (moja patelnia ma średnicę 24 cm).
Krok 24:
Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 25:
Po 15 minutach zdejmij pokrywkę, Odwróć bułki.
Krok 26:
Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 27:
Smacznego!
bardzo smaczne bułeczki gotowane na patelni. Świetny zamiennik chleba, nadaje się do robienia hamburgerów, kanapek, bardzo smaczny z dżemem i masłem lub po prostu z mlekiem lub kefirem:) takie bułeczki pozostają miękkie nawet następnego dnia (o ile oczywiście pozostaną do następnego dnia):)))
można podwoić ilość składników i ugotować 8 bułek na dwóch patelniach. Możesz przechowywać je w hermetycznym pojemniku lub po prostu owinąć folią spożywczą, gdy ostygną. :))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g