Udon z kurczakiem i warzywami

pyszne i jasne danie kuchni azjatyckiej zachwyci wszystkich! Mając Udon w szafce w domu, zawsze możesz szybko ugotować obiad dla całej rodziny, ponieważ możesz eksperymentować ze składnikami: dodaj bakłażana zamiast cukinii, użyj różnych dressingów i sosów, zamień kurczaka na wieprzowinę, wołowinę, owoce morza, ryby lub ogólnie ugotuj wegetariańską wersję Udon. Najważniejsze jest, aby spróbować raz!
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 lipca-4 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 57 % 8 g
62 kcal
IG: 38 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki, aby zrobić klasyczny udon z kurczakiem i warzywami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz filet z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w grube, długie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i posiekaj w małe paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj cukinię, obierz i posiekaj w kostkę, ale już trochę grubszą niż marchewka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj czerwoną paprykę, Usuń strąk i nasiona, pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do rondla, zagotuj i dodaj sól. Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aby makaron się nie sklejał.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i opłucz pod zimną przegotowaną wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na dużym ogniu na patelni wok lub na patelni z grubym dnem szybko usmaż kostki fileta z kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj posiekane warzywa na patelnię i szybko smaż na dużym ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na ostatnim etapie dodaj gotowy makaron na patelnię, wlej sos i mieszając, doprowadź Udon do miękkości przez 3-4 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż gorący Udon w miseczkach, posyp prażonym sezamem i podawaj. Makaron można spożywać na zimno, więc Japończycy najczęściej podają makaron latem, doprawiając go posiekaną zieloną cebulą.

to danie przyszło do nas z Azji, a mianowicie z Japonii. Sam makaron udon to tradycyjny japoński makaron, który zawiera mąkę pszenną, wodę i sól. Taki makaron gotuje się bardzo szybko, w ciągu 5-7 minut po zagotowaniu wody. A samo danie przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ kurczak i warzywa są smażone na patelni wok na dużym ogniu. A potem kwestia gustu, sosy można dodawać różne: sos sojowy, teriyaki, ostrygowy, SOS Tori yaki, ktoś dodaje miód, olej sezamowy, ogólnie można wymieniać bez końca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy