skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki, aby zrobić klasyczny udon z kurczakiem i warzywami.
Krok 2:
Opłucz filet z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w grube, długie kostki.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i posiekaj w małe paski.
Krok 4:
Umyj cukinię, obierz i posiekaj w kostkę, ale już trochę grubszą niż marchewka.
Krok 5:
Umyj czerwoną paprykę, Usuń strąk i nasiona, pokrój w paski.
Krok 6:
Wlej wodę do rondla, zagotuj i dodaj sól. Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aby makaron się nie sklejał.
Krok 7:
Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i opłucz pod zimną przegotowaną wodą.
Krok 8:
Na dużym ogniu na patelni wok lub na patelni z grubym dnem szybko usmaż kostki fileta z kurczaka.
Krok 9:
Następnie dodaj posiekane warzywa na patelnię i szybko smaż na dużym ogniu.
Krok 10:
Na ostatnim etapie dodaj gotowy makaron na patelnię, wlej sos i mieszając, doprowadź Udon do miękkości przez 3-4 minuty.
Krok 11:
Rozłóż gorący Udon w miseczkach, posyp prażonym sezamem i podawaj. Makaron można spożywać na zimno, więc Japończycy najczęściej podają makaron latem, doprawiając go posiekaną zieloną cebulą.
to danie przyszło do nas z Azji, a mianowicie z Japonii. Sam makaron udon to tradycyjny japoński makaron, który zawiera mąkę pszenną, wodę i sól. Taki makaron gotuje się bardzo szybko, w ciągu 5-7 minut po zagotowaniu wody. A samo danie przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ kurczak i warzywa są smażone na patelni wok na dużym ogniu. A potem kwestia gustu, sosy można dodawać różne: sos sojowy, teriyaki, ostrygowy, SOS Tori yaki, ktoś dodaje miód, olej sezamowy, ogólnie można wymieniać bez końca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g