skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć boczniaki z ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki. Ziemniaki i grzyby będą smażone osobno, a dopiero potem połączone. Najpierw usmaż ziemniaki.
Krok 2:
Jak usmażyć ziemniaki? Umyj go, wyczyść i pokrój w małe kostki. Rozdrobnione ziemniaki moczyć przez 10 minut w zimnej wodzie. W ten sposób usuniesz nadmiar skrobi, która zapobiega brązowieniu ziemniaków. Następnie wrzuć go do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Weź odpowiednią patelnię. Lepiej jest, jeśli ma grube dno, które dobrze trzyma i rozprowadza ciepło. Ziemniaki na takiej patelni będą bardziej różowe i smaczniejsze.
Krok 3:
Mam patelnię nieprzywierającą, ale zrobi to bez niej. Rozgrzej 2 łyżki na patelni.l olej roślinny. Ostrożnie, aby nie poparzyć się rozpryskującym się olejem, ułóż pokrojone ziemniaki. Smaż przez kilka minut na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i wymieszaj ziemniaki szpatułką. Smaż ziemniaki, od czasu do czasu mieszając, aż będą ugotowane. Powinien stać się miękki w środku z rumianą skórką na zewnątrz.
Krok 4:
Jak usmażyć boczniaki? Dobrze je spłucz, pozwól wodzie spłynąć, odetnij zabrudzone i uszkodzone miejsca. Pokrój grzyby na małe kawałki. Na innej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki.l olej roślinny. Ułóż grzyby. Smaż je na wystarczająco dużym ogniu, często mieszając, aż uwolniony sok wyparuje. Grzyby powinny być lekko zrumienione. Możesz usmażyć grzyby na tej samej patelni co ziemniaki, po uprzednim umieszczeniu ich w misce.
Krok 5:
Połącz smażone boczniaki i ziemniaki, sól, posyp czarnym pieprzem i wymieszaj. Podawaj danie natychmiast po ugotowaniu, aby ziemniaki pozostały chrupiące. Możesz posypać go ziołami.
w razie potrzeby oprócz czarnego mielonego pieprzu można użyć dodatkowych przypraw. Na przykład kurkuma doda przyjemnego żółtego odcienia gotowemu daniu, a mielona papryka (zwłaszcza wędzona) - przyjemny smak i aromat.
możesz użyć gotowych mieszanek przypraw i przypraw, takich jak sól Swan, chmiel-suneli.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g