placki z kiszoną kapustą smażone

pachnące rumiane placki z upałem z upałem uwiedzą każdego! Jak ja uwielbiam dania z kiszonej kapusty, to dla mnie prawdziwy smak dzieciństwa) na szczęście moja rodzina też je uwielbia! Dołącz, przygotuj te wspaniałe ciasta i Ty!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 53 % 19 g
208 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciepłe mleko, sól, cukier i olej roślinny

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszamy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Suche szybko działające drożdże mieszamy z mąką

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz suche i płynne składniki i zagniataj ciasto, ugniataj przez około 7-10 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie i elastyczne

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na oleju roślinnym smażyć cebulę na złoty kolor

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj kiszoną kapustę - jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją umyć

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić pod przykryciem przez 10 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj 1-2 herbaty, jeśli chcesz. l. Sahara

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej szklankę wody i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką przez kolejne 15-25 minut, aż ciecz wyparuje

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nadzienie jest gotowe-pozostawiamy do ostygnięcia

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tymczasem ciasto już wzrosło

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ugniatamy go i dzielimy na małe kolobochki - mam 18 sztuk.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ugniatamy każdą bułkę rękami lub zwijamy wałkiem do ciasta

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kładziemy 1 stół. l. nadzienia

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze przypnij krawędzie

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Delikatnie spłaszcz ciasto na stole, odłóż na chwilę na bok i uformuj pozostałe ciasta

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Nasze paszteciki są gotowe do smażenia!

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smaż je na rozgrzanym oleju roślinnym przez 3-5 minut

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż placki na ręczniku papierowym, aby ułożyć nadmiar tłuszczu

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy