skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażone placki jak puch? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, podgrzej trochę kefir, aż będzie lekko ciepły. Wlej go do miski, w której przygotujesz ciasto. Rozbij dwa jajka.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny sól, cukier i suche drożdże.
Krok 4:
Dodaj kilka łyżek mąki z całości. Wymieszaj wszystko, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut, aby drożdże zostały aktywowane i rozpoczęła się fermentacja.
Krok 5:
W cieple masa drożdżowa zacznie bulgotać.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. W ilości mąki kieruj się konsystencją gotowego ciasta. Będzie miękki, elastyczny i nie przykleja się do dłoni. Posyp powierzchnię ciasta mąką, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby pasowało.
Krok 7:
Podczas gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Drobno posiekaj kapustę i umieść na gorącej patelni z dodatkiem wody. Dusić kapustę pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 8:
Obierz marchewki, zetrzyj i dodaj do kapusty. Skrop sokiem pomidorowym. Do smaku posyp solą i mielonym pieprzem. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, ale bez pokrywki, aby nadmiar wilgoci wyparował.
Krok 9:
Schłodzić gotowe nadzienie, aż będzie ciepłe.
Krok 10:
W ciągu godziny w cieple ciasto znacznie wzrośnie.
Krok 11:
Podziel ciasto na kawałki, uformuj małe tortille. Umieść nadzienie na środku każdego, przyklej krawędzie i uformuj ciasto.
Krok 12:
Tech przyklej wszystkie paszteciki. Zrób rozmiar ciasta według własnego gustu. Pozwól im leżeć na stole przez 3-5 minut.
Krok 13:
Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i ułóż przygotowane placki. Smaż je na małym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 14:
Rumiane puszyste ciasta są gotowe. Umieść je w przestronnej misce i trzymaj pod ręcznikiem, aby trochę się ugotowały. Miłego poczęstunku!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g