sos do klopsików

pyszny, aromatyczny, gęsty sos do klopsików. Pyszne domowe klopsiki wymagają pysznego aromatycznego sosu. W wyniku gotowania przygotujesz wspaniałą kolację dla całej rodziny: klopsiki z ryżem w gęstym sosie pomidorowo-śmietanowym o bogatym smaku.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 29 % 10 g
222 kcal
IG: 10 / 80 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Gotowanie sosu na klopsiki bez samych klopsików wcale nie jest interesujące, więc przygotujemy sos razem z klopsikami! Moje domowe mięso mielone z kurczaka i wieprzowiny. Lepiej jest wziąć okrągły, nieparowany ryż, wstępnie ugotować do połowy: wlać ryż do wrzącej wody, wymieszać i doprowadzić. Wyłącz ogrzewanie i spłucz ryż pod zimną wodą. Możesz dodać ulubione przyprawy do określonych składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj składniki na klopsiki: półgotowany ryż, mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulę (wcześniej obraną z łuski), sól, możesz dodać czarny mielony pieprz lub suche przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mokrymi rękami uformuj okrągłe małe klopsiki. Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż klopsiki z obu stron, aby utrwaliły swój kształt. Odwróć je ostrożnie, aby się nie rozpadły. Możesz wstępnie zwinąć je w mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W szklance gorącej wody wymieszaj koncentrat pomidorowy, dodaj sól. Możesz dodać przyprawy: czarny mielony pieprz, paprykę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej płyn na patelnię do smażonych klopsików, włóż liść laurowy i umieść na średnim ogniu. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W pół szklanki wody rozcieńczyć śmietanę i mąkę, aż będzie gładka bez grudek. Wlej kwaśną śmietanę na patelnię do klopsików, wszystko delikatnie wymieszaj. Posmakuj soli, dodaj w razie potrzeby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut na małym ogniu, lekko gotując. Możesz odwrócić klopsiki w połowie gaszenia. Jeśli sos okaże się gęsty, możesz go rozcieńczyć wrzącą wodą do pożądanej gęstości i wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj klopsiki na gorąco, układając klopsiki na talerzu i obficie polewając je sosem. To niezależne danie, dla odmiany, wydaje mi się, że możesz zaoferować tylko ziemniaki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy