skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Gotowanie sosu na klopsiki bez samych klopsików wcale nie jest interesujące, więc przygotujemy sos razem z klopsikami! Moje domowe mięso mielone z kurczaka i wieprzowiny. Lepiej jest wziąć okrągły, nieparowany ryż, wstępnie ugotować do połowy: wlać ryż do wrzącej wody, wymieszać i doprowadzić. Wyłącz ogrzewanie i spłucz ryż pod zimną wodą. Możesz dodać ulubione przyprawy do określonych składników.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj składniki na klopsiki: półgotowany ryż, mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulę (wcześniej obraną z łuski), sól, możesz dodać czarny mielony pieprz lub suche przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Mokrymi rękami uformuj okrągłe małe klopsiki. Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż klopsiki z obu stron, aby utrwaliły swój kształt. Odwróć je ostrożnie, aby się nie rozpadły. Możesz wstępnie zwinąć je w mąkę.
Krok 4:
W szklance gorącej wody wymieszaj koncentrat pomidorowy, dodaj sól. Możesz dodać przyprawy: czarny mielony pieprz, paprykę.
Krok 5:
Wlej płyn na patelnię do smażonych klopsików, włóż liść laurowy i umieść na średnim ogniu. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 6:
W pół szklanki wody rozcieńczyć śmietanę i mąkę, aż będzie gładka bez grudek. Wlej kwaśną śmietanę na patelnię do klopsików, wszystko delikatnie wymieszaj. Posmakuj soli, dodaj w razie potrzeby.
Krok 7:
Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut na małym ogniu, lekko gotując. Możesz odwrócić klopsiki w połowie gaszenia. Jeśli sos okaże się gęsty, możesz go rozcieńczyć wrzącą wodą do pożądanej gęstości i wymieszać.
Krok 8:
Podawaj klopsiki na gorąco, układając klopsiki na talerzu i obficie polewając je sosem. To niezależne danie, dla odmiany, wydaje mi się, że możesz zaoferować tylko ziemniaki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g