Sałatka z naleśnikami i kurczakiem

obfite, delikatne i pikantne, na wakacje i na co dzień. Sałatka z naleśnikami i kurczakiem to idealne i harmonijne połączenie przeciwstawnych smaków i tekstur. Łatwy w przygotowaniu i wyrafinowany w smaku. Spodoba się wszystkim.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 29 % 7 g
146 kcal
IG: 14 / 29 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z naleśnikami i kurczakiem? Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Podczas gdy pierś gotuje się i stygnie, jest czas na upieczenie naleśników i przygotowanie pozostałych składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Naleśniki ugotowałam najprostsze, na mące pszennej. Aby ciasto okazało się bez grudek, zawsze najpierw mieszam jajko, sól, cukier i mąkę, dokładnie pocieram trzepaczką, a następnie dodaję ciepłe mleko. Jeśli nadal są grudki, ciasto można przecedzić przez sito. Z tej ilości dostałem 6 naleśników.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, posmaruj olejem roślinnym. Naleśniki piecze się bardzo szybko, nie trzeba ich mocno smażyć, w przeciwnym razie problematyczne będzie ich zwijanie w rurkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Krawędzie naleśników są zawsze cieńsze niż środek, można je wykorzystać do dekoracji. W tym celu odetnij krawędź o szerokości 1,5-2 cm, nie znalazłem pierścieni o pożądanej średnicy, więc wyciąłem pokrywkę z ostrym brzegiem, po prostu naciskając naleśnik na całym obwodzie pokrywki. Można przyciąć zwykłym nożem lub nożem do pizzy na talerzu o odpowiednim rozmiarze. Pozostałe naleśniki zwijamy w rurkę i kroimy na szerokość około 0,5 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić gotowaną pierś i pokroić na niezbyt małe kawałki, aby mięso z kurczaka było odczuwalne w sałatce jako niezależny składnik, a nie zmielona masa. Pokrój ogórki. Mam średniej wielkości świeże ogórki, wygodnie było je pokroić w paski. Ale marynowane korniszony były bardzo małe, po prostu pokroiłem je w pierścienie. Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Zostawiamy kilka gałązek do dekoracji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W dużej misce połącz kurczaka, ogórki, kukurydzę, naleśniki i koperek, sól i dopraw majonezem. W moim przypadku jest to śmietana, ponieważ nikt nie je majonezu w naszej rodzinie. Można go zastąpić jogurtem lub dowolnym innym ulubionym sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż sałatkę do ładnej salaterki lub talerza. Pokrój przycięte brzegi naleśników na pół i zwiń ,aby uzyskać "Róże" i udekoruj je i gałązki koperku gotowym daniem.

Sałatka z naleśnikami i kurczakiem z pewnością spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. I tutaj kubki smakowe będą zachwycone. Słodycz kukurydzy kontra pikantna nuta marynowanych korniszonów, delikatne naleśniki kontra chrupiące świeże ogórki, obfity kurczak kontra lekkość warzyw. A cała ta konfrontacja łączy się w jedną i bardzo smaczną kompozycję.
często udaje mi się tylko spróbować tej sałatki. Mój syn bardzo go kocha i musisz mieć trochę czasu, aby wyrwać go, zanim wszystko zniknie z talerza. Uzyskuje się bardzo lekką, delikatną i jednocześnie pożywną sałatkę.
dla tych, którzy podążają za figurą lub nie tolerują glutenu, sałatka z naleśnikami i kurczakiem też jest w porządku. Po prostu zrób naleśniki na mące żytniej lub amarantowej. Pamiętaj tylko, że mąka bezglutenowa jest bardzo kapryśna. Dodaj łyżkę skrobi kukurydzianej, a ciasto będzie posłuszne. Ponadto naleśnik z różnych rodzajów mąki nada sałatce zupełnie nowy smak. Dodaj orzechy, mieszankę nasion lub rukolę, eksperymentuj z sosami, a za każdym razem otrzymasz nowe arcydzieło. Fantazjuj i zachwycaj bliskich! Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal / 100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy