skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto do góry nogami? Przygotuj jedzenie. Na kilka godzin przed gotowaniem włóż olej do zamrażarki, powinien stać się bardzo zimny. Lepiej jest natychmiast pokroić go w małe kostki przed zamrożeniem. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
Włóż schłodzone masło do miski i użyj noża lub widelca, aby wymieszać je z mąką. Możesz pomóc rękami na samym końcu.
Krok 4:
Powinieneś dostać takie okruchy piasku.
Krok 5:
Wbij jajko w okruchy, wymieszaj widelcem. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 6:
Dodaj kilka łyżek lodowatej wody i zagnieść ciasto. Staraj się minimalizować & quot; komunikację & quot; rąk i testu. Od ich ciepła masło zaczyna się topić, aw przyszłości będzie miało zły wpływ na gotowe ciasto-stanie się twarde. Musimy tylko uformować ciasto w kulkę. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Krok 7:
Gdy ciasto się ochładza, zajmij się nadzieniem. Przygotuj dla niej jedzenie. Jabłka do tego ciasta lepiej nadają się twarde i kwaśne-Semerenko, Granny Smith, Antonovka. Cukier biorę trzcinowy.
Krok 8:
Jak zrobić nadzienie? Jabłka umyć, obrać i pokroić w duże plasterki.
Krok 9:
Na patelni, na której upieczesz ciasto, rozpuść masło na małym ogniu, dodaj cukier, cynamon i cukier waniliowy.
Krok 10:
Przy ciągłym mieszaniu gotuj karmel, aż będzie bursztynowy.
Krok 11:
Zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej jabłka. Wróć patelnię do ognia i smaż jabłka przez 15 minut na małym ogniu. Nie musisz odwracać i mieszać jabłek! Radzę układać plasterki tak ciasno, jak to możliwe, ponieważ później się zmniejszą.
Krok 12:
Wypoczęte ciasto rozwałkować na cienką warstwę.
Krok 13:
Za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto bezpośrednio na patelnię. Odetnij nadmiar. Na krawędziach widelcem delikatnie wsuń ciasto, jakby formując boki. Nakłuj widelcem całą powierzchnię ciasta.
Krok 14:
Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut. Ciasto powinno się dobrze zrumienić. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Pozostaw dosłownie na pięć minut, aby karmel przestał bulgotać.
Krok 15:
Przykryj patelnię talerzem i delikatnie odwróć ciasto. Bądź ostrożny! Jest gorąco! Podaje się takie ciasto zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo smaczne jest dodanie Gałki zimnych lodów waniliowych do ciepłego kawałka. Smacznego!
jako nadzienie możesz użyć dowolnych owoców i jagód, zrób takie tarty nawet z warzywami. Ciasto może być kruche, Francuskie, drożdżowe i biszkoptowe. Mój przepis przypomina słynną francuską tartę jabłkową Tatain.
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g