odwrócone ciasto

Oryginalny, apetyczny, pyszny, ze zwykłych produktów! Odwrócone ciasto to przepis na tarte jabłkowe, które piecze się na odwrót. Najpierw przygotowuje się nadzienie, które następnie przykrywa się ciastem na wierzchu. I dopiero po upieczeniu ciasto się odwraca. W ten sposób uzyskuje się otwarte ciasto zmiennokształtne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 67 % 26 g
201 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto do góry nogami? Przygotuj jedzenie. Na kilka godzin przed gotowaniem włóż olej do zamrażarki, powinien stać się bardzo zimny. Lepiej jest natychmiast pokroić go w małe kostki przed zamrożeniem. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż schłodzone masło do miski i użyj noża lub widelca, aby wymieszać je z mąką. Możesz pomóc rękami na samym końcu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinieneś dostać takie okruchy piasku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jajko w okruchy, wymieszaj widelcem. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kilka łyżek lodowatej wody i zagnieść ciasto. Staraj się minimalizować & quot; komunikację & quot; rąk i testu. Od ich ciepła masło zaczyna się topić, aw przyszłości będzie miało zły wpływ na gotowe ciasto-stanie się twarde. Musimy tylko uformować ciasto w kulkę. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto się ochładza, zajmij się nadzieniem. Przygotuj dla niej jedzenie. Jabłka do tego ciasta lepiej nadają się twarde i kwaśne-Semerenko, Granny Smith, Antonovka. Cukier biorę trzcinowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak zrobić nadzienie? Jabłka umyć, obrać i pokroić w duże plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni, na której upieczesz ciasto, rozpuść masło na małym ogniu, dodaj cukier, cynamon i cukier waniliowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przy ciągłym mieszaniu gotuj karmel, aż będzie bursztynowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej jabłka. Wróć patelnię do ognia i smaż jabłka przez 15 minut na małym ogniu. Nie musisz odwracać i mieszać jabłek! Radzę układać plasterki tak ciasno, jak to możliwe, ponieważ później się zmniejszą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypoczęte ciasto rozwałkować na cienką warstwę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto bezpośrednio na patelnię. Odetnij nadmiar. Na krawędziach widelcem delikatnie wsuń ciasto, jakby formując boki. Nakłuj widelcem całą powierzchnię ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut. Ciasto powinno się dobrze zrumienić. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Pozostaw dosłownie na pięć minut, aby karmel przestał bulgotać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj patelnię talerzem i delikatnie odwróć ciasto. Bądź ostrożny! Jest gorąco! Podaje się takie ciasto zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo smaczne jest dodanie Gałki zimnych lodów waniliowych do ciepłego kawałka. Smacznego!

jako nadzienie możesz użyć dowolnych owoców i jagód, zrób takie tarty nawet z warzywami. Ciasto może być kruche, Francuskie, drożdżowe i biszkoptowe. Mój przepis przypomina słynną francuską tartę jabłkową Tatain.

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy