tortille bez jajek na wodzie

wszechstronny, szybki, z prostych składników! Tortille bez jajek na wodzie na patelni są przygotowywane z najbardziej przystępnych cenowo produktów, które są zawsze pod ręką. Przaśne, miękkie, cienkie, łatwe do zwinięcia w bułki, bułki z różnymi nadzieniami. Możesz podać zamiast chleba do dowolnego dania. Szybko i łatwo!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 71 % 42 g
278 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille bez jajek? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Użyj rafinowanego oleju, możesz również użyć oliwy z oliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do wyrabiania ciasta weź przestronną, dużą pojemność. Połącz mąkę z solą, przesiej. To nasyci mąkę tlenem, co ułatwi proces wyrabiania ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ mąka ma różne właściwości, może wymagać więcej lub mniej. Dlatego, aby ciasto nie było zbyt strome, wlej trochę mąki (20-25 gramów) z określonej ilości. W razie potrzeby lepiej dodać go podczas ugniatania. W środku przesianej mąki zrób zagłębienie, dodaj olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj odpowiednią ilość czystej wody. Wlej wrzącą wodę do masy z mąką i masłem. Wymieszaj wszystko łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda nieco ostygnie i połączy się z mąką, wymieszaj masę rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż ciasto na stole i ugniataj, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Okazuje się miękki, elastyczny. Przykryj ciasto folią spożywczą, aby nie wyschło i odstaw na 30 minut. W tym czasie gluten pęcznieje, a ciasto staje się bardziej giętkie i bardzo przyjemne w pracy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 9 równych części, zwiń każdą część w kulkę. Liczba części będzie zależeć od średnicy patelni, na której będą smażone tortille.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Każdą kulkę rozwałkuj na okrągłe cienkie ciasto o grubości około 2 mm. mam tortille o przybliżonej średnicy 19 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podgrzej patelnię na dużym lub średnim ogniu w zależności od mocy kuchenki. Nie musisz nic dodawać, tortille są smażone na suchej patelni. Za pomocą wałka do ciasta przenieś tortillę na dobrze rozgrzaną patelnię, smaż przez 1-2 minuty, aż będzie lekko rumiana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć tortillę na drugą stronę i smaż do miękkości. Zrób to samo z każdą rozwałkowaną tortillą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe ciasta w stos i przykryj czystym ręcznikiem. Gdy ciasta ostygną, staną się jeszcze bardziej miękkie, możesz je podać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy