skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille bez jajek? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Użyj rafinowanego oleju, możesz również użyć oliwy z oliwek.
Krok 2:
Do wyrabiania ciasta weź przestronną, dużą pojemność. Połącz mąkę z solą, przesiej. To nasyci mąkę tlenem, co ułatwi proces wyrabiania ciasta.
Krok 3:
Ponieważ mąka ma różne właściwości, może wymagać więcej lub mniej. Dlatego, aby ciasto nie było zbyt strome, wlej trochę mąki (20-25 gramów) z określonej ilości. W razie potrzeby lepiej dodać go podczas ugniatania. W środku przesianej mąki zrób zagłębienie, dodaj olej roślinny.
Krok 4:
Zagotuj odpowiednią ilość czystej wody. Wlej wrzącą wodę do masy z mąką i masłem. Wymieszaj wszystko łyżką.
Krok 5:
Gdy woda nieco ostygnie i połączy się z mąką, wymieszaj masę rękami.
Krok 6:
Połóż ciasto na stole i ugniataj, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Okazuje się miękki, elastyczny. Przykryj ciasto folią spożywczą, aby nie wyschło i odstaw na 30 minut. W tym czasie gluten pęcznieje, a ciasto staje się bardziej giętkie i bardzo przyjemne w pracy.
Krok 7:
Podziel ciasto na 9 równych części, zwiń każdą część w kulkę. Liczba części będzie zależeć od średnicy patelni, na której będą smażone tortille.
Krok 8:
Każdą kulkę rozwałkuj na okrągłe cienkie ciasto o grubości około 2 mm. mam tortille o przybliżonej średnicy 19 cm.
Krok 9:
Podgrzej patelnię na dużym lub średnim ogniu w zależności od mocy kuchenki. Nie musisz nic dodawać, tortille są smażone na suchej patelni. Za pomocą wałka do ciasta przenieś tortillę na dobrze rozgrzaną patelnię, smaż przez 1-2 minuty, aż będzie lekko rumiana.
Krok 10:
Odwróć tortillę na drugą stronę i smaż do miękkości. Zrób to samo z każdą rozwałkowaną tortillą.
Krok 11:
Ułóż gotowe ciasta w stos i przykryj czystym ręcznikiem. Gdy ciasta ostygną, staną się jeszcze bardziej miękkie, możesz je podać.
Krok 12:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g