Funchoza z kurczakiem i grzybami

pyszna, jasna, obfita kolacja dla całej rodziny na każdy dzień! Funchoza z kurczakiem i grzybami to samowystarczalne danie w stylu azjatyckim. Zarówno przystawka, jak i mięso gotują się razem. Przepis jest oryginalny, prosty i zrozumiały, w pośpiechu. Można go uzupełniać i zmieniać według własnego uznania, za każdym razem uzyskując nowe smaki.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 62 % 21 g
161 kcal
IG: 38 / 62 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić funchozę z grzybami i kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz średniej wielkości marchewkę i cebulę. Weź dużą i mięsistą paprykę. Umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi i obierz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz również pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym przed wilgocią. Mięso pokroiłam w cienkie podłużne paski o długości 2-3 centymetrów, ale można je pokroić w kostkę i, jeśli chcesz, większe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej. Ułożyć pokrojonego kurczaka, smażyć z ciągłym mieszaniem na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki dokładnie spłucz z brudu, połóż na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar wilgoci. Pokrój grzyby w średniej wielkości plastry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż posiekane grzyby i smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w cienkie półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i pokrój marchewki, jak chcesz: kostki, paski, półpierścienie lub zetrzyj je na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj paprykę na pół, obierz nasiona. Pokrój paprykę w cienkie paski lub małe plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż Funchozę do rondla o odpowiedniej wielkości i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut pod przykryciem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 15 minutach wlej funchozę do durszlaka, spłucz zimną przegotowaną wodą, pozwól wodzie spłynąć. Za pomocą nożyczek kuchennych pokrój funchozę na kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej. Ułóż marchewki i smaż przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, aż będą miękkie. Mieszaj, aby się nie przypalić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyślij cebulę do marchewki na patelnię. Kontynuuj smażenie przez około 2 minuty, aż cebula będzie półprzezroczysta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do warzyw włóż paprykę na patelnię i smaż przez kolejne kilka minut. Nie zapomnij mieszać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz dodaj smażone pieczarki, kurczaka na patelnię i wymieszaj. W osobnym pojemniku połącz sos sojowy, sos chili i odrobinę cukru. Wlać na patelnię, ponownie wymieszać zawartość, posmakować. Sól i pieprz według własnych upodobań. Na małym ogniu gotuj kurczaka z warzywami i grzybami pod przykryciem przez około 3 minuty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Weź odpowiedni rozmiar pojemnika. Umieść tam funchozę, kurczaka z grzybami i warzywami. Dobrze wymieszaj. Posyp czarno-białym sezamem na wierzchu. Pozostaw naczynie na kilka minut do namoczenia. Podawaj gotową funchozę z kurczakiem i warzywami na gorąco. Podczas serwowania udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

zestaw warzyw do takiego dania można modyfikować i uzupełniać, na przykład za pomocą czosnku, pomidorów, zielonej fasoli. Na koniec możesz dodać świeży ogórek pokrojony w paski.

kurczaka można zastąpić wieprzowiną, indykiem.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g

Podobne przepisy