skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić funchozę z grzybami i kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz średniej wielkości marchewkę i cebulę. Weź dużą i mięsistą paprykę. Umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi i obierz.
Krok 2:
Filet z kurczaka opłucz również pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym przed wilgocią. Mięso pokroiłam w cienkie podłużne paski o długości 2-3 centymetrów, ale można je pokroić w kostkę i, jeśli chcesz, większe.
Krok 3:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej. Ułożyć pokrojonego kurczaka, smażyć z ciągłym mieszaniem na złoty kolor.
Krok 4:
Pieczarki dokładnie spłucz z brudu, połóż na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar wilgoci. Pokrój grzyby w średniej wielkości plastry.
Krok 5:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż posiekane grzyby i smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Krok 6:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 7:
Obierz i pokrój marchewki, jak chcesz: kostki, paski, półpierścienie lub zetrzyj je na grubej tarce.
Krok 8:
Umyj paprykę na pół, obierz nasiona. Pokrój paprykę w cienkie paski lub małe plasterki.
Krok 9:
Włóż Funchozę do rondla o odpowiedniej wielkości i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut pod przykryciem.
Krok 10:
Po 15 minutach wlej funchozę do durszlaka, spłucz zimną przegotowaną wodą, pozwól wodzie spłynąć. Za pomocą nożyczek kuchennych pokrój funchozę na kawałki.
Krok 11:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej. Ułóż marchewki i smaż przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, aż będą miękkie. Mieszaj, aby się nie przypalić.
Krok 12:
Wyślij cebulę do marchewki na patelnię. Kontynuuj smażenie przez około 2 minuty, aż cebula będzie półprzezroczysta.
Krok 13:
Do warzyw włóż paprykę na patelnię i smaż przez kolejne kilka minut. Nie zapomnij mieszać.
Krok 14:
Teraz dodaj smażone pieczarki, kurczaka na patelnię i wymieszaj. W osobnym pojemniku połącz sos sojowy, sos chili i odrobinę cukru. Wlać na patelnię, ponownie wymieszać zawartość, posmakować. Sól i pieprz według własnych upodobań. Na małym ogniu gotuj kurczaka z warzywami i grzybami pod przykryciem przez około 3 minuty.
Krok 15:
Weź odpowiedni rozmiar pojemnika. Umieść tam funchozę, kurczaka z grzybami i warzywami. Dobrze wymieszaj. Posyp czarno-białym sezamem na wierzchu. Pozostaw naczynie na kilka minut do namoczenia. Podawaj gotową funchozę z kurczakiem i warzywami na gorąco. Podczas serwowania udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
zestaw warzyw do takiego dania można modyfikować i uzupełniać, na przykład za pomocą czosnku, pomidorów, zielonej fasoli. Na koniec możesz dodać świeży ogórek pokrojony w paski.
kurczaka można zastąpić wieprzowiną, indykiem.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g