jajecznica z pomidorami i cebulą

Szybkie, satysfakcjonujące i łatwe danie na każdy dzień! Jajecznica Shakshuka z pomidorami i cebulą to najlepszy początek każdego dnia! Przygotowuje się go z siły 15 minut, z prostych produktów, a z wyglądu okazuje się spektakularny, piękny i smaczny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 22 % 4 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i cebulą? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Liczba składników jest przybliżona, więc proporcje można zmienić w jednym lub drugim kierunku według własnego gustu i preferencji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój obraną cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze. Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty, aby była bardziej przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory i pokrój w plasterki. Jeśli pomidory są duże, możesz je pokroić na mniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojone pomidory na patelnię do smażonej cebuli. Smaż je z jednej strony na małym ogniu przez minutę. Następnie odwróć pomidory.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajka między pomidorami. Posyp trochę soli i przypraw na całej powierzchni. Wybierz dowolne przyprawy według własnego gustu. Możesz po prostu ograniczyć się do mielonego pieprzu lub w ogóle nic nie dodawać. Gotuj jajecznicę na małym ogniu przez 4-5 minut, aby West Wiewiórka miała czas na upieczenie. Jeśli chcesz, aby żółtka pozostały jasne i lekko płynne, nie musisz przykrywać patelni pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajecznica z pomidorami i cebulą jest gotowa! Podawaj na gorąco. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy