mchadi tortilla kukurydziana po gruzińsku

słynny gruziński chleb kukurydziany w postaci tortilli. Rumiane, pachnące, gorące tortille prosto z patelni! W Gruzji są one zastępowane chlebem i podawane z serem, ziołami i czerwonym winem. Przygotowanie mchadi jest bardzo proste, produkty będą potrzebne najbardziej przystępne cenowo.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 90 % 54 g
245 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie do przygotowania mchadi. Spróbuj znaleźć najdrobniejsze zmielenie mąki, z takiego ciasta lepiej się usmażą i nie będą twarde. Ilość wody jest przybliżona, patrz stan testu. Może odejść mniej więcej. Sól nie jest dodawana do tradycyjnych tortilli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę. Nie pomijaj tego kroku, przesiewanie mąki sprawia, że pieczenie jest bardziej przewiewne, a także usuwa mąkę z dużych grudek lub nadmiaru zanieczyszczeń, co jest szczególnie ważne w przypadku mąki kukurydzianej. Na sicie widać, ile wszystkiego nie zostało przesianych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo zacznij wlewać wodę do mąki, wyrabiając ciasto. Jednocześnie aktywnie mieszaj widelcem lub łyżką. Gdy ciasto jest jeszcze trochę suche, zacznij ugniatać rękami. W ten sposób lepiej poczujesz jego konsystencję. Ciasto nie powinno być płynne i rozprzestrzeniać się, powinno łatwo gromadzić się w grudkę i nie rozpadać się w tym samym czasie. Ciasto wcale nie jest lepkie, bardzo przyjemnie się z nim pracuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rękami uformuj mchadi w małe, podłużne tortille, tak jak robiłbyś to, gdybyś robił paszteciki, tylko spłaszczony kształt. Grubość ciast nie powinna być większa niż 1 cm, w przeciwnym razie nie zostaną upieczone. Gotowałem połowę porcji, dostałem 5 sztuk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze podgrzej patelnię, w przeciwnym razie tortille mogą się przykleić. Wziąłem patelnię nieprzywierającą, ma grube dno, dobrze piecze. Odpowiednia jest również żeliwna patelnia. Umieść tortille na gorącej patelni. Piąty nie pasował, upiekłem go osobno.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię pokrywką, podgrzej poniżej średniej. Piecz tortille z jednej strony przez 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie odwróć mchadi szpatułką na drugą stronę. Robiąc to, lekko dociśnij tortillę od góry, aby ją spłaszczyć. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i upiecz tyle samo.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe mchadi z patelni i natychmiast podawaj.

mchadi są zawsze podawane na gorąco, z plasterkami sera solankowego-suluguni, brynza, Imeretinsky.
z podanej liczby produktów uzyskuje się 10 tortilli. Gotowałam połowę porcji. Tortille okazały się bardzo niezwykłe! Łatwo się łamią, wewnątrz są gęste i lekko suche. Ser doskonale uzupełnia ich mdły smak.
przygotuj mchadi z dodatkami w postaci sera, cebuli, ziół, gotowanej fasoli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy