pieczona wątróbka wołowa w cieście

ten przepis może ugotować wątrobę wieprzową. Wątróbka wołowa smażona w cieście to smaczne i pożywne danie. Przygotowany w ten sposób staje się szczególnie delikatny i miękki. Im cieńsze pokroisz wątrobę, tym lepiej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 23 % 7 g
163 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Wątróbka wołowa może być używana jako świeża (co oczywiście jest lepsze, taka wątróbka będzie bardziej miękka i smaczniejsza), ale jeśli gotujesz z mrożonej, musisz ją odpowiednio rozmrozić - wieczorem włóż do lodówki na górną półkę. Tak więc wątroba stopniowo się rozmraża. Weź wątrobę w jednym kawałku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę, osusz i oczyść z filmów. Dokładnie przepłucz wewnętrzne przewody z zakrzepów krwi. Płukanie wątroby powinno odbywać się tylko w zimnej wodzie, ponieważ wątroba jest bardzo delikatna, a gorąca woda może zagotować górną warstwę. Taka wątróbka z burgunda staje się brązowa i szorstka z góry. Pokrój wątrobę w plastry o grubości nie większej niż 5 mm. Jeśli nie możesz cienko pokroić, możesz lekko pokonać wątrobę z obu stron młotkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ciasto. W misce połącz jajka, śmietanę, sól i pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstrząśnij wszystko widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę (lepiej ją przesiać, wtedy szybciej i lepiej połączy się z ciastem) i ponownie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Jeśli mieszasz trzepaczką, grudki rozbijają się bardziej efektywnie. Powinieneś dostać ciasto o średniej lepkości, które nie spłynie całkowicie z wątroby, ale pozostanie na nim. Ciasto może okazać się zbyt płynne, a następnie dodaj do ciasta kolejne 1-2 łyżki.l. mąka i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz każdy kawałek wątroby w cieście ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzej olej roślinny i włóż wątrobę. Smaż wątrobę przez 3-4 minuty z każdej strony, aż na cieście pojawi się złoty kolor. Grubo posiekaną wątrobę lepiej pozostawić na kolejne 2-3 minuty pod pokrywką na małym ogniu (jeśli Kuchenka jest elektryczna, to na chłodzącym palniku).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lepiej podawać wątróbkę wołową w cieście, oczywiście na gorąco i z dowolnym dodatkiem. Jest to bardzo smaczne danie i jest dobrym substytutem naleśników z wątroby. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

Możesz również gotować wątrobę wieprzową, a także kurczaka. Tylko kurczaka nie trzeba kroić na kawałki.

jeśli jest patelnia grillowa, lepiej na niej gotować - dostaniesz nie tylko pyszną wątrobę, ale także piękną (jak na moim zdjęciu).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy