skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Wątróbka wołowa może być używana jako świeża (co oczywiście jest lepsze, taka wątróbka będzie bardziej miękka i smaczniejsza), ale jeśli gotujesz z mrożonej, musisz ją odpowiednio rozmrozić - wieczorem włóż do lodówki na górną półkę. Tak więc wątroba stopniowo się rozmraża. Weź wątrobę w jednym kawałku.
Krok 2:
Umyj wątrobę, osusz i oczyść z filmów. Dokładnie przepłucz wewnętrzne przewody z zakrzepów krwi. Płukanie wątroby powinno odbywać się tylko w zimnej wodzie, ponieważ wątroba jest bardzo delikatna, a gorąca woda może zagotować górną warstwę. Taka wątróbka z burgunda staje się brązowa i szorstka z góry. Pokrój wątrobę w plastry o grubości nie większej niż 5 mm. Jeśli nie możesz cienko pokroić, możesz lekko pokonać wątrobę z obu stron młotkiem.
Krok 3:
Przygotuj ciasto. W misce połącz jajka, śmietanę, sól i pieprz.
Krok 4:
Wstrząśnij wszystko widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj mąkę (lepiej ją przesiać, wtedy szybciej i lepiej połączy się z ciastem) i ponownie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Jeśli mieszasz trzepaczką, grudki rozbijają się bardziej efektywnie. Powinieneś dostać ciasto o średniej lepkości, które nie spłynie całkowicie z wątroby, ale pozostanie na nim. Ciasto może okazać się zbyt płynne, a następnie dodaj do ciasta kolejne 1-2 łyżki.l. mąka i dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Zanurz każdy kawałek wątroby w cieście ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzej olej roślinny i włóż wątrobę. Smaż wątrobę przez 3-4 minuty z każdej strony, aż na cieście pojawi się złoty kolor. Grubo posiekaną wątrobę lepiej pozostawić na kolejne 2-3 minuty pod pokrywką na małym ogniu (jeśli Kuchenka jest elektryczna, to na chłodzącym palniku).
Krok 7:
Lepiej podawać wątróbkę wołową w cieście, oczywiście na gorąco i z dowolnym dodatkiem. Jest to bardzo smaczne danie i jest dobrym substytutem naleśników z wątroby. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Możesz również gotować wątrobę wieprzową, a także kurczaka. Tylko kurczaka nie trzeba kroić na kawałki.
jeśli jest patelnia grillowa, lepiej na niej gotować - dostaniesz nie tylko pyszną wątrobę, ale także piękną (jak na moim zdjęciu).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g