ryż z mrożonymi warzywami

Jasna zdrowa kolacja z różnymi warzywami i ryżem. Ten łatwy do wykonania przepis może stać się ratunkiem, gdy w lodówce nie ma nic, aw zamrażarce są tylko mrożone warzywa. Po ugotowaniu ryżu z warzywami możesz szybko nakarmić całą rodzinę bardzo satysfakcjonująco.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
61 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Z mrożonych warzyw możesz wziąć dowolne według własnych upodobań, gotowe mieszanki mrożonych warzyw - meksykańskie, włoskie i inne-nadają się również do gotowania. Wziąłem brokuły, zielony groszek, marchewkę, paprykę i zieloną fasolkę. Przepis będzie również wymagał bulionu-może to być bulion mięsny, bulion warzywny, bulion z kostki lub po prostu gorąca woda. Lepiej jest wziąć ryż na parze, mam długoziarnisty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby ugotować ryż z warzywami, weź głęboką patelnię lub garnek/patelnię z grubym dnem. Naczynia powinny być z pokrywką. Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Możesz również użyć czosnku zamiast cebuli. W rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę przez kilka minut, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść mrożone warzywa na patelni do cebuli i smaż je na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Jeśli warzywa w zamrażarce są zbyt duże, lepiej pokroić je na mniejsze przed smażeniem, bez rozmrażania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ryż, sól, pieprz do warzyw na patelni (możesz również dodać swoje ulubione przyprawy) i kontynuuj smażenie ryżu z warzywami przez 2 minuty, mieszając. Dzięki smażeniu ryżu z warzywami ryż po ugotowaniu pozostanie miękki, ale kruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej bulion lub gorącą wodę do ryżu z warzywami, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj ryż z warzywami pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ryż się ugotuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy ryż z mrożonymi warzywami podawaj na gorąco. To danie może działać jako niezależne lub może stać się dodatkiem do mięsa, kurczaka lub półproduktów.

ryż z warzywami okazał się kruchy, smaczny i satysfakcjonujący. Bardzo podobał mi się taki pilaw warzywny na obiad.

używając wody zamiast bulionu do gotowania, możesz podawać takie danie w bezmięsne dni.

miksując i zastępując mrożone warzywa, możesz za każdym razem zachwycić swoich bliskich pyszną, różnorodną zdrową kolacją.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy