skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Z mrożonych warzyw możesz wziąć dowolne według własnych upodobań, gotowe mieszanki mrożonych warzyw - meksykańskie, włoskie i inne-nadają się również do gotowania. Wziąłem brokuły, zielony groszek, marchewkę, paprykę i zieloną fasolkę. Przepis będzie również wymagał bulionu-może to być bulion mięsny, bulion warzywny, bulion z kostki lub po prostu gorąca woda. Lepiej jest wziąć ryż na parze, mam długoziarnisty.
Krok 2:
Aby ugotować ryż z warzywami, weź głęboką patelnię lub garnek/patelnię z grubym dnem. Naczynia powinny być z pokrywką. Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Możesz również użyć czosnku zamiast cebuli. W rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę przez kilka minut, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Umieść mrożone warzywa na patelni do cebuli i smaż je na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Jeśli warzywa w zamrażarce są zbyt duże, lepiej pokroić je na mniejsze przed smażeniem, bez rozmrażania.
Krok 4:
Dodaj ryż, sól, pieprz do warzyw na patelni (możesz również dodać swoje ulubione przyprawy) i kontynuuj smażenie ryżu z warzywami przez 2 minuty, mieszając. Dzięki smażeniu ryżu z warzywami ryż po ugotowaniu pozostanie miękki, ale kruchy.
Krok 5:
Wlej bulion lub gorącą wodę do ryżu z warzywami, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj ryż z warzywami pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ryż się ugotuje.
Krok 6:
Gotowy ryż z mrożonymi warzywami podawaj na gorąco. To danie może działać jako niezależne lub może stać się dodatkiem do mięsa, kurczaka lub półproduktów.
ryż z warzywami okazał się kruchy, smaczny i satysfakcjonujący. Bardzo podobał mi się taki pilaw warzywny na obiad.
używając wody zamiast bulionu do gotowania, możesz podawać takie danie w bezmięsne dni.
miksując i zastępując mrożone warzywa, możesz za każdym razem zachwycić swoich bliskich pyszną, różnorodną zdrową kolacją.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Mrożone warzywa - 50 kcal/100g