Szybkie placki drożdżowe na mleku smażone

ze zwykłych potraw, dla całej rodziny, najsmaczniejsze! Szybkie placki drożdżowe są gotowane na patelni, bez piekarnika. Ciasto jest dla nich odpowiednie szybciej niż zwykle i wcale nie są smażone przez długi czas. Wybierz gotowe nadzienie do takich ciast-gotowane mleko skondensowane, dżem, resztki tłuczonych ziemniaków.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 70 % 42 g
282 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie ciasta drożdżowe na mleku? Przygotuj produkty do ciasta. Przesiej mąkę przez sito. Ważne jest, aby to zrobić, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Jajka mogą być używane w dowolnym rozmiarze. Najważniejsze jest, aby wszystkie składniki były ciepłe. Dlatego wcześniej wyjmij jajka z lodówki, aby miały czas na rozgrzanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Przede wszystkim podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Mleko powinno być ciepłe, a nie gorące, zbyt wysoka temperatura zabije żywe drożdże. Wlej niewielką ilość do miski i dodaj drożdże, cukier i kilka łyżek mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, aby rozpocząć proces fermentacji w drożdżach. To się nazywa ciasto. Jeśli drożdże są aktywne i dobrej jakości, na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy tak się stanie, wlej ciasto do miski o odpowiedniej wielkości, w której będziesz wyrabiać ciasto. Uzupełnij pozostałe ciepłe mleko. Dodaj szczyptę soli i oleju roślinnego. Natychmiast rozbij jajka do miski. Wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Do wyrabiania ciasta można użyć drewnianej szpatułki. A gdy ciasto będzie ciasne, Kontynuuj ugniatanie mikserem lub rękami. Zagniataj ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie, gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do ciasta może być potrzebna mąka nieco większa lub mniejsza niż ta. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. Powinien być miękki i delikatny, który prawie nie przykleja się do dłoni. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 45-60 minut. Ciasto będzie musiało wzrosnąć dwukrotnie. Ze względu na to, że wszystkie składniki były ciepłe, ciasto bardzo szybko się Nadaje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe, dopasowane ciasto można wykorzystać do rzeźbienia ciast. Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej. Podziel na 2-3 części i z każdej uformuj kiełbasę. Pokrój każdą kiełbasę na kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rękami rozgnieć kawałek ciasta i umieść trochę nadzienia na środku. Zrobię placki z gotowanym skondensowanym mlekiem. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka. Ściśnij brzegi ciasta, tworząc placek. Pozwól pasztecikom leżeć na stole przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i ułóż placki. Smaż placki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż gotowe placki na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu, ostudź trochę i poczęstuj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach  w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy