skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybkie ciasta drożdżowe na mleku? Przygotuj produkty do ciasta. Przesiej mąkę przez sito. Ważne jest, aby to zrobić, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Jajka mogą być używane w dowolnym rozmiarze. Najważniejsze jest, aby wszystkie składniki były ciepłe. Dlatego wcześniej wyjmij jajka z lodówki, aby miały czas na rozgrzanie.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Przede wszystkim podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Mleko powinno być ciepłe, a nie gorące, zbyt wysoka temperatura zabije żywe drożdże. Wlej niewielką ilość do miski i dodaj drożdże, cukier i kilka łyżek mąki.
Krok 3:
Wszystko wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, aby rozpocząć proces fermentacji w drożdżach. To się nazywa ciasto. Jeśli drożdże są aktywne i dobrej jakości, na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki.
Krok 4:
Kiedy tak się stanie, wlej ciasto do miski o odpowiedniej wielkości, w której będziesz wyrabiać ciasto. Uzupełnij pozostałe ciepłe mleko. Dodaj szczyptę soli i oleju roślinnego. Natychmiast rozbij jajka do miski. Wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Do wyrabiania ciasta można użyć drewnianej szpatułki. A gdy ciasto będzie ciasne, Kontynuuj ugniatanie mikserem lub rękami. Zagniataj ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie, gładkie.
Krok 6:
Do ciasta może być potrzebna mąka nieco większa lub mniejsza niż ta. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. Powinien być miękki i delikatny, który prawie nie przykleja się do dłoni. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 45-60 minut. Ciasto będzie musiało wzrosnąć dwukrotnie. Ze względu na to, że wszystkie składniki były ciepłe, ciasto bardzo szybko się Nadaje.
Krok 7:
Gotowe, dopasowane ciasto można wykorzystać do rzeźbienia ciast. Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej. Podziel na 2-3 części i z każdej uformuj kiełbasę. Pokrój każdą kiełbasę na kawałki.
Krok 8:
Rękami rozgnieć kawałek ciasta i umieść trochę nadzienia na środku. Zrobię placki z gotowanym skondensowanym mlekiem. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka. Ściśnij brzegi ciasta, tworząc placek. Pozwól pasztecikom leżeć na stole przez 5 minut.
Krok 9:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i ułóż placki. Smaż placki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote.
Krok 10:
Połóż gotowe placki na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu, ostudź trochę i poczęstuj. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g