domowe słodkie bułki naleśnikowe

czekoladowe, eleganckie, oryginalne, na śniadanie i święta! Słodkie bułki naleśnikowe z twarogiem i owocami podawane są jako deser. Gotowanie ich w domu nie jest trudne. Owoce w nadzieniu można zmieniać i uzupełniać według własnych upodobań, za każdym razem uzyskując nowy smak. Danie urozmaica twoje zwykłe menu.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 42 % 15 g
177 kcal
IG: 25 / 19 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodkie bułki w domu z naleśników? Na początek przygotuj ciasto. Przygotuj niezbędne składniki. Jaja kurze należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Dokładnie umyj je gąbką, osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiednim pojemniku ubij jajka i ubij je cukrem mikserem lub trzepaczką, aż utworzy się lekka piana. Aby naleśniki nie były suche, dodaj łyżkę śmietany 15-20%. Wlej również 1 łyżkę rafinowanego oleju roślinnego. Ponownie ubij mieszaninę, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Przesiej również proszek kakaowy, możesz razem z mąką. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do płynnej mieszanki jajecznej dodaj połowę mąki z kakao i wymieszaj. Wlej ciepłe mleko i jeszcze raz ubij wszystko trzepaczką. Mleko powinno być ciepłe (około 30 stopni), a nie gorące, w przeciwnym razie mąka zostanie zaparzona i utworzą się grudki. Dodaj resztę mieszanki mąki i proszek do pieczenia. Jeszcze raz starannie wymieszaj wszystko, uzyskując gładką, jednorodną konsystencję bez grudek. Ciasto powinno być gęste jak płynna śmietana. Pozostaw ciasto na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak zrobić nadzienie do słodkich bułek? Przygotuj niezbędne składniki. Weź miękki ser śmietankowy lub twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu. Umyj owoce, osusz ręcznikami papierowymi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ser śmietankowy do pojemnika, dodaj cukier puder do smaku lub 1 stół. l cukru. Cukier można zastąpić substytutem cukru. W razie potrzeby dodaj cukier waniliowy lub cynamon (0,5 łyżeczki. L bez zjeżdżalni). W razie potrzeby dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany do masy serowej i wymieszaj. Jeśli używasz twarogu, ubij go do uzyskania gładkości w blenderze lub przetrzyj przez sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i pokrój owoce w cienkie kostki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko posmaruj dno patelni naleśnikowej rafinowanym olejem roślinnym. Dobrze podgrzej. Wlać ciasto chochlą, rozprowadzić na całej patelni. Nie wlewaj zbyt dużo ciasta, w przeciwnym razie gotowe naleśniki będą zbyt grube. Naleśniki piecze się szybko-nieco mniej niż 1 minutę z każdej strony. Uważaj, aby naleśniki się nie przypaliły. Ułóż gotowe naleśniki w stosie na płaskim talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cienką warstwą (około 1 stół. l) posmaruj naleśnik masą serową. Ułóż paski różnych owoców obok siebie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń naleśnik w ciasną tubę. Ostrym nożem Przytnij nierówne krawędzie. Pokrój rurki naleśnikowe na kawałki tego samego rozmiaru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto takie słodkie bułki z nadzieniem twarogowym i owocami! Do dekoracji użyłam polewy karmelowej, świeżej mięty i mrożonych jagód. Możesz polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Podawaj naleśniki ze śmietaną, słodkimi sosami.

owoce w nadzieniu można zmieniać i uzupełniać. Na przykład będzie pyszny z gruszką, brzoskwiniami.

takie słodkie bułki można również przygotować z lekkich naleśników bez dodawania kakao do ciasta.

jak na mój gust, takie bułki lepiej jeść świeżo przygotowane.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy