Sałatka kurczak i pieczarki pieczarki smażone

najsmaczniejsze, ze zwykłych produktów, piękne, świąteczne! Możesz ułożyć sałatkę z kurczakiem i pieczarkami pieczarki smażone warstwami lub wymieszać wszystkie składniki ze sobą, doprawiając je majonezem. W pierwszym przypadku zdobądź jasną przekąskę na wakacje, aw drugim-świetna opcja na obfitą przekąskę lub kolację.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 26 % 7 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze smażonymi grzybami i kurczakiem? Przygotuj produkty według listy. Umyj mięso i warzywa. Gotuj ziemniaki i marchewki w mundurach, aż będą ugotowane. Zanurz filet z kurczaka w garnku z wrzącą wodą, solą i gotuj przez około 15-25 minut. Ugotuj jajka na twardo, a następnie trzymaj w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Gotuj wszystkie produkty jednocześnie, aby zaoszczędzić czas.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeże pieczarki, pokrój w paski, przenieś na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym. Sól do smaku i smaż na dużym ogniu, mieszając przez około 3-5 minut. Po co smażyć na dużym ogniu? W takim przypadku grzyby pozostaną tak soczyste, jak to tylko możliwe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki w poprzek włókien. Pokrój jajka na twardo nożem w średniej wielkości kostkę lub przepuść je przez specjalny sitko. Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny twardy lub półstały ser, który dobrze ociera się na tarce. Obierz i zetrzyj marchewki i ziemniaki na grubej tarce. Jeśli chcesz, możesz podzielić wszystkie produkty na dwie równe części, aby uzyskać dwie porcje sałatek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś pokrojony filet z kurczaka i smażone grzyby do miski, dodaj majonez, wymieszaj. Możesz wziąć dowolny majonez, mam go w domu. Ugotowałam dwie sałatki, więc wszystkie produkty podzieliłam na dwie równe części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ustaw pierścień sałatkowy na talerzu. Pierwszą warstwę włożyć do pierścienia mieszankę mięsa z kurczaka i grzybów i dobrze ubić łyżką. Użyłem pierścienia o średnicy 10,5 centymetra. Na jedną dużą sałatkę weź pierścień o większej średnicy. A w tym przypadku nie dziel produktów na dwie części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż przygotowane starte ziemniaki drugą warstwą, a także ostrożnie nałóż łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trzecia warstwa to starte gotowane marchewki, które również muszą być dobrze zmiażdżone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czwarta warstwa to pokrojone jajka na twardo.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obficie posmaruj warstwę jaj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatnia, piąta warstwa to tarty ser. Posyp nim sałatkę. Pozostaw sałatkę do namoczenia na 10 minut, a następnie ostrożnie zdejmij pierścień sałatkowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrób drugą sałatkę w ten sam sposób, jeśli podzieliłeś jedzenie. Podawaj sałatkę, dekorując ją gałązką świeżych ziół. Smacznego!

jedna z najbardziej satysfakcjonujących, pysznych i apetycznych sałatek - nadaje się na każdą uroczystość.

sałatka ze smażonymi pieczarkami i kurczakiem będzie mile widzianym "gościem" na świątecznym stole. Wygląda pięknie i smakuje po prostu pysznie. Wszystkie produkty z powodzeniem łączą się ze sobą i uzupełniają. Sałatka układa się warstwami w pierścieniu, dzięki czemu jest porcjowana. Z tej liczby produktów wyjdą dwie sałatki-gotuj więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy