skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze smażonymi grzybami i kurczakiem? Przygotuj produkty według listy. Umyj mięso i warzywa. Gotuj ziemniaki i marchewki w mundurach, aż będą ugotowane. Zanurz filet z kurczaka w garnku z wrzącą wodą, solą i gotuj przez około 15-25 minut. Ugotuj jajka na twardo, a następnie trzymaj w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Gotuj wszystkie produkty jednocześnie, aby zaoszczędzić czas.
Krok 2:
Umyj świeże pieczarki, pokrój w paski, przenieś na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym. Sól do smaku i smaż na dużym ogniu, mieszając przez około 3-5 minut. Po co smażyć na dużym ogniu? W takim przypadku grzyby pozostaną tak soczyste, jak to tylko możliwe.
Krok 3:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki w poprzek włókien. Pokrój jajka na twardo nożem w średniej wielkości kostkę lub przepuść je przez specjalny sitko. Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny twardy lub półstały ser, który dobrze ociera się na tarce. Obierz i zetrzyj marchewki i ziemniaki na grubej tarce. Jeśli chcesz, możesz podzielić wszystkie produkty na dwie równe części, aby uzyskać dwie porcje sałatek.
Krok 4:
Przenieś pokrojony filet z kurczaka i smażone grzyby do miski, dodaj majonez, wymieszaj. Możesz wziąć dowolny majonez, mam go w domu. Ugotowałam dwie sałatki, więc wszystkie produkty podzieliłam na dwie równe części.
Krok 5:
Ustaw pierścień sałatkowy na talerzu. Pierwszą warstwę włożyć do pierścienia mieszankę mięsa z kurczaka i grzybów i dobrze ubić łyżką. Użyłem pierścienia o średnicy 10,5 centymetra. Na jedną dużą sałatkę weź pierścień o większej średnicy. A w tym przypadku nie dziel produktów na dwie części.
Krok 6:
Ułóż przygotowane starte ziemniaki drugą warstwą, a także ostrożnie nałóż łyżką.
Krok 7:
Trzecia warstwa to starte gotowane marchewki, które również muszą być dobrze zmiażdżone.
Krok 8:
Czwarta warstwa to pokrojone jajka na twardo.
Krok 9:
Obficie posmaruj warstwę jaj majonezem.
Krok 10:
Ostatnia, piąta warstwa to tarty ser. Posyp nim sałatkę. Pozostaw sałatkę do namoczenia na 10 minut, a następnie ostrożnie zdejmij pierścień sałatkowy.
Krok 11:
Zrób drugą sałatkę w ten sam sposób, jeśli podzieliłeś jedzenie. Podawaj sałatkę, dekorując ją gałązką świeżych ziół. Smacznego!
jedna z najbardziej satysfakcjonujących, pysznych i apetycznych sałatek - nadaje się na każdą uroczystość.
sałatka ze smażonymi pieczarkami i kurczakiem będzie mile widzianym "gościem" na świątecznym stole. Wygląda pięknie i smakuje po prostu pysznie. Wszystkie produkty z powodzeniem łączą się ze sobą i uzupełniają. Sałatka układa się warstwami w pierścieniu, dzięki czemu jest porcjowana. Z tej liczby produktów wyjdą dwie sałatki-gotuj więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g