skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć kotlety z kurczaka z cukinią? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Jako mięso z kurczaka lubię używać filetów z ud kurczaka. Nie jest tak suchy jak filet z piersi.
Krok 2:
Obierz cebulę i spłucz zimną wodą. Zmiel mięso z kurczaka i cebulę. Można to zrobić, przepuszczając wszystko przez maszynkę do mięsa lub za pomocą rozdrabniacza. Włóż mięso mielone i cebulę do przestronnej miski, w której wygodnie będzie wszystko wymieszać.
Krok 3:
Umyj cukinię. Jeśli ma twardą skórkę, należy ją obrać. Młoda cukinia może być używana razem ze skórką. Zetrzyj cukinię. Aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, możesz użyć drobnej tarki. Wyciśnij nadmiar płynu z startej cukinii.
Krok 4:
Dodaj wyciśniętą cukinię do miski do mięsa mielonego. Następnie dodaj jajko. Do smaku posyp wszystko odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę używam mieszanki mielonej papryki i papryki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Krok 5:
W zależności od konsystencji masy kotletowej dodaj 2-4 łyżki kaszy manny. Sprawi, że konsystencja będzie nieco grubsza i gęstsza. Zamiast semoliny można użyć skrobi lub mąki.
Krok 6:
Na małym talerzu wsyp bułkę tartą. Weź trochę masy kotletowej, zwiń bułkę tartą i uformuj kotlety rękami.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż uformowane placki i smaż je na małym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 8:
Gotowe kotlety będą miały apetyczny złoty kolor.
Krok 9:
Gotowe kotlety z kurczaka z cukinią są gotowe! Podawaj je z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g