kotlety z kurczaka z cukinią

bujne, z mięsem mielonym, na patelni, najsmaczniejszy przepis! Przygotuj takie kotlety z kurczaka, aby urozmaicić codzienne menu. Dzięki dodanej cukinii są delikatne i soczyste. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i wszechstronność. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 34 % 10 g
146 kcal
IG: 27 / 27 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć kotlety z kurczaka z cukinią? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Jako mięso z kurczaka lubię używać filetów z ud kurczaka. Nie jest tak suchy jak filet z piersi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i spłucz zimną wodą. Zmiel mięso z kurczaka i cebulę. Można to zrobić, przepuszczając wszystko przez maszynkę do mięsa lub za pomocą rozdrabniacza. Włóż mięso mielone i cebulę do przestronnej miski, w której wygodnie będzie wszystko wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cukinię. Jeśli ma twardą skórkę, należy ją obrać. Młoda cukinia może być używana razem ze skórką. Zetrzyj cukinię. Aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, możesz użyć drobnej tarki. Wyciśnij nadmiar płynu z startej cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wyciśniętą cukinię do miski do mięsa mielonego. Następnie dodaj jajko. Do smaku posyp wszystko odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę używam mieszanki mielonej papryki i papryki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W zależności od konsystencji masy kotletowej dodaj 2-4 łyżki kaszy manny. Sprawi, że konsystencja będzie nieco grubsza i gęstsza. Zamiast semoliny można użyć skrobi lub mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na małym talerzu wsyp bułkę tartą. Weź trochę masy kotletowej, zwiń bułkę tartą i uformuj kotlety rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż uformowane placki i smaż je na małym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe kotlety będą miały apetyczny złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe kotlety z kurczaka z cukinią są gotowe! Podawaj je z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy