skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażone pierogi z ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Pierogi można używać gotowych zakupionych lub przygotować je samodzielnie. Biorę zakupione. Są zamrożone. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Weź surowy wędzony boczek. Jest bardzo aromatyczny.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w półpierścienie. Smaż cebulę przez kilka minut na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.
Krok 3:
Pokrój boczek i dodaj na patelnię do cebuli. Wymieszać. Smaż przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 4:
Pieczarki dobrze opłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń i pokrój w plastry. Dodaj pokrojone pieczarki na patelnię do boczku. Smaż wszystko razem, aż grzyby się ugotują. Mieszaj od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło.
Krok 5:
Równolegle na innej patelni wlej trochę oleju roślinnego i ułóż pierogi. Smaż je, aż będą złote. Następnie wlej do nich gorącą wodę i gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut. Nadzienie w pierogach jest już gotowe. Dlatego konieczne jest przygotowanie tylko ciasta.
Krok 6:
W tym czasie smażenie z pieczarkami i boczkiem będzie już gotowe.
Krok 7:
Pierogi zdążyły wchłonąć całą wodę.
Krok 8:
Włóż pierogi do pierogów i wszystko wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 9:
Gotowe pierogi posyp świeżymi ziołami i podawaj na gorąco. Smacznego!
przepisy domowe pierogi z ziemniakami są tutaj.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierogi gotowe - 194 kcal/100g