placki drożdżowe smażone

pyszne, delikatne, miękkie i puszyste ciasta! Kremowe ciasto drożdżowe, gotowane we wrzącej wodzie, dosłownie w piętnaście minut, pozwala bardzo szybko smażyć ciasta z absolutnie dowolnym nadzieniem na śniadanie, lunch lub kolację dla całej rodziny. Ciasto drożdżowe z kremem jest nie tylko dobre w szybkim, bezoparnym sposobie przygotowania, ale także przyjemne w pracy, nie przykleja się do rąk, jest delikatne. A ciasta są miękkie, przewiewne, z bąbelkami na skórce, smaczne, nie wchłaniają oleju podczas smażenia. A składniki do jego przygotowania zawsze znajdą się w domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 55 % 24 g
237 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Jedną z zalet przygotowania takiego ciasta jest minimum niezbędnych do niego składników. Ponieważ ciasto gotuje się bardzo szybko, nadzienie pasztecików należy przygotować wcześniej, aby można było od razu przejść do ich smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nadzienie do ciast z ciasta drożdżowego wystarczy. Bardzo smaczne ciasta uzyskuje się z mielonego mięsa. Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj nadzienie do ciast i odłóż na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski, natychmiast całą ilość wskazaną w przepisie. Podczas wyrabiania ciasta mąki najprawdopodobniej trzeba będzie dodać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i saszetkę suchych drożdży (11g), wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do miski z mąką i wlej olej roślinny. Musisz zagotować wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej szklankę wrzącej wody do miski z mąką. Natychmiast zaczynamy mieszać ciasto łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy masa zacznie się nieco gromadzić w masie i lekko ostygnie, wlej mieszaninę drożdży do miski z mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj ciasto najpierw łyżką, gdy zostanie zebrane w kulkę, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni i dodając mąkę, zagniataj elastyczne miękkie ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz natychmiast przejść do formowania pasztecików. ciasto Delhi na kilka części, zwijamy z nich kiełbaski. Pokrój je na równe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    . Rozwałkuj każdy z kawałków ciasta i wypełnij je przygotowanym nadzieniem. Mocujemy krawędzie, robimy ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim placki i smażymy na złoty kolor po obu stronach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj ciepłe bułeczki do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy