Indyk pieczony na patelni w kawałkach

pasuje na każdą okazję i spodoba się wszystkim! Jak ugotować filet z indyka na patelni, aby mięso było miękkie i soczyste? Łatwe i proste: weź ten przepis i gotuj według niego. Otrzymasz apetyczne danie mięsne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 16 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 29 % 10 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć indyka w kawałkach? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Mam filet z indyka, ale każda jego część będzie pasować do tego przepisu, z kośćmi. W razie potrzeby oczyść mięso, dobrze spłucz wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filety z indyka na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny (Mój to oliwa z oliwek). Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść filety z indyka na patelni. Zrób to ostrożnie, nie zapominaj, że olej jest gorący.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sos sojowy na patelnię. Zauważ, że nie dodaję soli, ponieważ sam sos jest słony. Jeśli wolisz smażyć bez niego, w tym momencie dodaj sól do indyka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszając od czasu do czasu, smaż mięso na średnim ogniu, aż będzie ugotowane, około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na samym końcu naczynia pieprz i wymieszaj.

rzadko pieczę mięso. Zasadniczo staram się dusić lub piec. Ale jeśli smażę, Zwykle drób i zawsze w sosie sojowym. Dzięki temu mięso jest soczyste, o przyjemnym smaku sojowym.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy