skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć indyka w kawałkach? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Mam filet z indyka, ale każda jego część będzie pasować do tego przepisu, z kośćmi. W razie potrzeby oczyść mięso, dobrze spłucz wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Pokrój filety z indyka na małe kawałki.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny (Mój to oliwa z oliwek). Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
Krok 4:
Umieść filety z indyka na patelni. Zrób to ostrożnie, nie zapominaj, że olej jest gorący.
Krok 5:
Wlej sos sojowy na patelnię. Zauważ, że nie dodaję soli, ponieważ sam sos jest słony. Jeśli wolisz smażyć bez niego, w tym momencie dodaj sól do indyka.
Krok 6:
Mieszając od czasu do czasu, smaż mięso na średnim ogniu, aż będzie ugotowane, około 20 minut.
Krok 7:
Na samym końcu naczynia pieprz i wymieszaj.
rzadko pieczę mięso. Zasadniczo staram się dusić lub piec. Ale jeśli smażę, Zwykle drób i zawsze w sosie sojowym. Dzięki temu mięso jest soczyste, o przyjemnym smaku sojowym.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g