skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Warzywa, oczywiście, najlepiej wziąć sezonowe domowe-nie są tak piękne, ale znacznie zdrowsze. Bakłażany powinny być małe, z matową skórką. Radzę wybierać pomidory według zapachu-prawdziwe pyszne pomidory powinny pachnieć pomidorami. A także powinien mieć bogaty kolor.
Krok 2:
U bakłażana usuń łodygę i pokrój w kółka o grubości około 1 cm. jeśli chcesz, aby Twoja przekąska była wyższa, to kółka mogą być znacznie grubsze, coś w rodzaju "konopi", około 2 cm.
Krok 3:
Uważa się, że bakłażany mają gorzki smak. Chociaż moim zdaniem nowoczesne odmiany bakłażana nie mają goryczy. Ale na wszelki wypadek użyjemy jednego ze sposobów usunięcia tej goryczy. Wystarczy posolić pokrojone kubki bakłażana lub włożyć je do słonej wody. Następnie spuść wodę i opłucz bakłażany. Dzięki tej metodzie będą również bardziej chrupiące.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny: może to być dowolny główny produkt: odpowiednia jest kukurydza, rzepak i słonecznik. Ale chcę wyjaśnić: do smażenia nadają się tylko rafinowane rodzaje olejów roślinnych - tylko te nie palą się na patelni. Ułóż kubki bakłażana i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij bakłażany z ognia i ostudź trochę.
Krok 5:
Na talerzu do serwowania przekąsek połóż smażone bakłażany, na nich posiekany czosnek. Przeszedłem goździk przez prasę, ale można go również zetrzeć lub drobno posiekać ostrym nożem.
Krok 6:
Dobrze umyj pomidora, najlepiej używając specjalnego środka do mycia warzyw. Następnie usuń łodygę i pokrój w kółka. Świetnie, jeśli kubki pomidora i bakłażana pasują do siebie.
Krok 7:
Rozłóż kubki pomidora na czosnku i podawaj przystawkę do stołu.
Krok 8:
Taka przekąska z powodzeniem ozdobi każdy stół. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g