kremowy sos czosnkowy

pyszny sos do mięsa, kurczaka, owoców morza lub sałatki! Jest bardzo prosty w przygotowaniu, co oznacza, że nawet początkujący kucharze mogą go przygotować. Jednocześnie taki sos okazuje się niezwykle smaczny. Kremowy sos czosnkowy zacieni, uzupełni, sprawi, że smak każdego dania będzie bogatszy i bardziej wyrafinowany.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 77 % 24 g
węglowodany 13 % 4 g
325 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremowy sos czosnkowy? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty do przygotowania sosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepis na kremowy sos czosnkowy wymaga oczywiście bezpośredniego użycia czosnku. Dlatego weź główkę czosnku, oddziel od niej kilka goździków. Obierz je, a następnie zmiażdż grzbietem noża i tym samym nożem drobno posiekaj zmiażdżone goździki. Jeśli chcesz uprościć zadanie i przyspieszyć proces, możesz zmielić czosnek, wyciskając goździki przez prasę czosnkową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz weź patelnię z grubym dnem (powinna być sucha i nietłusta, więc przed użyciem należy ją dobrze umyć) i włożyć do niej kawałek masła i drobno posiekany czosnek. Włącz mały ogień i smaż potrawy, ciągle je mieszając i doprowadzając czosnek do miękkości, zapobiegając brązowieniu – powinien stać się prawie przezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zajmie to około minuty. W żadnym wypadku podczas smażenia czosnku nie powinno być zapachu spalenizny (zwykle dzieje się to przy dużym ogniu), co później zepsuje cały sos. Powinien być wyczuwalny tylko smak czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej śmietanę mleczną na patelnię, pieprz i sól do przyszłego sosu, dopraw gałką muszkatołową, mieszając (aby śmietana się nie przypaliła), kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu, doprowadzając go do zagęszczenia i uzyskując jednorodną konsystencję. Zajmie to około 7-10 minut. Zwróć uwagę, ile ugotujesz sosu, zależy od jego gęstości. Może więc okazać się płynny, a nawet dość gęsty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po tym czasie natychmiast zdejmij patelnię z sosem z ognia. Schłodzić przygotowany sos.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj kremowy sos czosnkowy jako dodatek do przystawki, gorącego dania i używaj go jako sosu do sałatek warzywnych.

Uwaga:

w tym przepisie ilość pieprzu, gałki muszkatołowej i soli dodanej do sosu zależy od preferencji smakowych, więc skup się na swoim smaku. Bardzo podoba mi się szczególny smak gałki muszkatołowej, więc wkładam ją więcej. Dodaję trochę czarnego pieprzu.

jeśli chcesz, możesz zmienić przepis, dodając ulubione zioła lub przyprawy. Ale osobiście lubię klasyczną wersję sosu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy