skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec słynne ciasto w pośpiechu? Przygotuj produkty do przygotowania ciasta. Mleko skondensowane wybierz naturalne, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Mąka może odejść trochę mniej lub więcej, będziesz patrzeć na stan ciasta.
Krok 2:
Weź głęboką miskę i rozbij do niej jajko. Lekko wymieszaj trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj mleko skondensowane do jajka, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Weź sodę, włóż ją do małej filiżanki. Wlej ocet do sody. Wymieszaj żywność łyżką. Rozpocznie się reakcja & quot; wygaszania & quot; - alkalia zareagują z kwasem. Dzięki uwolnionemu dwutlenkowi węgla wypieki będą mogły rosnąć," rosnąć & quot;. Natychmiast dodaj gaszoną sodę do ciasta, wymieszaj trzepaczką.
Krok 5:
Zacznij dodawać mąkę do ciasta partiami. Nalałem pół szklanki i wymieszałem porcję mąki łyżką. W ten sposób wygodniej będzie kontrolować konsystencję ciasta. Stopniowo ciasto zacznie gęstnieć.
Krok 6:
Na końcu powinno być miękkie, nie lepkie ciasto, które można rozwałkować. Zajęło mi to tylko 3 szklanki mąki. Na koniec dodałam mąkę dosłownie na łyżce, żeby jej nie przenieść. Z nadmiaru mąki ciasta mogą stać się twarde.
Krok 7:
Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni roboczej. Podziel go na 8 części.
Krok 8:
Weź jeden przedmiot obrabiany i zwiń go w okrąg o średnicy około 20-22 cm. Jeśli ciasto trochę się klei, posyp je mąką.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Użyłem z powłoką nieprzywierającą. Nie ma potrzeby smarowania patelni. Umieść ciasto na rozgrzanej patelni. Pamiętaj, aby nakłuć go widelcem na całej powierzchni, aby ciasto nie pękało podczas pieczenia.
Krok 10:
Piecz ciasto przez 1-2 minuty z jednej strony, powinno się zarumienić. Następnie odwróć ciasto i piecz w tym samym czasie z drugim. Podczas pieczenia pierwszego ciasta rozwałkuj następne na stole. I tak dalej ze wszystkimi 8 ciastami. Wyjmij gotowe ciasto na talerz. Niech wszystkie ciasta ostygną.
Krok 11:
Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie.
Krok 12:
Weź patelnię z grubym dnem. Rozbij w nim jajka. Dodaj do nich cukier zwykły i waniliowy. Lekko ubij trzepaczką. Wlej mąkę, wymieszaj z jajkami.
Krok 13:
Wlej mleko. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 14:
Umieść patelnię z kremem na małym ogniu. Gotuj śmietanę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie odchodź od pieca, po podgrzaniu jajka na dnie mogą ugotować się w omlet, krem zostanie zepsuty. Dlatego tak ważne jest, aby wziąć patelnię z grubym dnem i stale mieszać krem.
Krok 15:
Po pięciu minutach krem zacznie gęstnieć na oczach. Gotuj, aż będzie gęsta śmietana.
Krok 16:
Zdejmij krem z ognia, pozwól mu ostygnąć przez około 5 minut. Dodaj masło do śmietany.
Krok 17:
Wymieszaj krem trzepaczką, aż będzie gładki, błyszczący.
Krok 18:
Wytnij gotowe ciasta, nakładając na nie talerz o odpowiednim rozmiarze. Nie wyrzucaj przycinania, zrobimy z nich okruchy.
Krok 19:
Złóż ciasto. Wlej łyżkę śmietany na stojak, połóż pierwsze ciasto. Gęsto posmaruj ciasto ciepłym kremem. Krem okazuje się dużo, nie możesz oszczędzać. Przykryj drugim ciastem, posmaruj kremem i tak dalej.
Krok 20:
Górne ciasto i boki są również smarowane kremem. Włóż ciasto do lodówki do namoczenia na 8 godzin. Zrób okruchy ze skrawków. Włożyłem je do torby i ugniatałem wałkiem do ciasta. Posyp okruchy na wierzchu i bokach ciasta.
ciasto okazało się bardzo smaczne! Prawdziwe domowe ciasto, jak w dzieciństwie.
zauważ, że nie trzeba było nawet brać miksera, wszystko miesza się trzepaczką. Bardzo udany przepis dla tych, którzy nie mają piekarnika i pomocników kuchennych.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g