słynne ciasto to bułka z masłem

ciasto bez pieczenia, na patelni, szybkie i pyszne! Ten przepis kulinarny spodoba się tym, którzy szukają prostszego ciasta – aby szybko się ugotował i nie wymagał od ciebie dużo siły, umiejętności i dodatkowych urządzeń. Ciasta są dla niego pieczone na patelni, a nawet początkujący poradzi sobie z kremem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 70 % 43 g
295 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec słynne ciasto w pośpiechu? Przygotuj produkty do przygotowania ciasta. Mleko skondensowane wybierz naturalne, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Mąka może odejść trochę mniej lub więcej, będziesz patrzeć na stan ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę i rozbij do niej jajko. Lekko wymieszaj trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko skondensowane do jajka, mieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź sodę, włóż ją do małej filiżanki. Wlej ocet do sody. Wymieszaj żywność łyżką. Rozpocznie się reakcja & quot; wygaszania & quot; - alkalia zareagują z kwasem. Dzięki uwolnionemu dwutlenkowi węgla wypieki będą mogły rosnąć," rosnąć & quot;. Natychmiast dodaj gaszoną sodę do ciasta, wymieszaj trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij dodawać mąkę do ciasta partiami. Nalałem pół szklanki i wymieszałem porcję mąki łyżką. W ten sposób wygodniej będzie kontrolować konsystencję ciasta. Stopniowo ciasto zacznie gęstnieć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na końcu powinno być miękkie, nie lepkie ciasto, które można rozwałkować. Zajęło mi to tylko 3 szklanki mąki. Na koniec dodałam mąkę dosłownie na łyżce, żeby jej nie przenieść. Z nadmiaru mąki ciasta mogą stać się twarde.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni roboczej. Podziel go na 8 części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź jeden przedmiot obrabiany i zwiń go w okrąg o średnicy około 20-22 cm. Jeśli ciasto trochę się klei, posyp je mąką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Użyłem z powłoką nieprzywierającą. Nie ma potrzeby smarowania patelni. Umieść ciasto na rozgrzanej patelni. Pamiętaj, aby nakłuć go widelcem na całej powierzchni, aby ciasto nie pękało podczas pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasto przez 1-2 minuty z jednej strony, powinno się zarumienić. Następnie odwróć ciasto i piecz w tym samym czasie z drugim. Podczas pieczenia pierwszego ciasta rozwałkuj następne na stole. I tak dalej ze wszystkimi 8 ciastami. Wyjmij gotowe ciasto na talerz. Niech wszystkie ciasta ostygną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź patelnię z grubym dnem. Rozbij w nim jajka. Dodaj do nich cukier zwykły i waniliowy. Lekko ubij trzepaczką. Wlej mąkę, wymieszaj z jajkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej mleko. Mieszaj, aż będzie gładka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść patelnię z kremem na małym ogniu. Gotuj śmietanę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie odchodź od pieca, po podgrzaniu jajka na dnie mogą ugotować się w omlet, krem zostanie zepsuty. Dlatego tak ważne jest, aby wziąć patelnię z grubym dnem i stale mieszać krem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po pięciu minutach krem zacznie gęstnieć na oczach. Gotuj, aż będzie gęsta śmietana.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zdejmij krem z ognia, pozwól mu ostygnąć przez około 5 minut. Dodaj masło do śmietany.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj krem trzepaczką, aż będzie gładki, błyszczący.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wytnij gotowe ciasta, nakładając na nie talerz o odpowiednim rozmiarze. Nie wyrzucaj przycinania, zrobimy z nich okruchy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Złóż ciasto. Wlej łyżkę śmietany na stojak, połóż pierwsze ciasto. Gęsto posmaruj ciasto ciepłym kremem. Krem okazuje się dużo, nie możesz oszczędzać. Przykryj drugim ciastem, posmaruj kremem i tak dalej.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Górne ciasto i boki są również smarowane kremem. Włóż ciasto do lodówki do namoczenia na 8 godzin. Zrób okruchy ze skrawków. Włożyłem je do torby i ugniatałem wałkiem do ciasta. Posyp okruchy na wierzchu i bokach ciasta.

ciasto okazało się bardzo smaczne! Prawdziwe domowe ciasto, jak w dzieciństwie.

zauważ, że nie trzeba było nawet brać miksera, wszystko miesza się trzepaczką. Bardzo udany przepis dla tych, którzy nie mają piekarnika i pomocników kuchennych.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy