skład / składniki
metoda gotowania
najpierw cukinię należy obrać ze skóry i nasion, zetrzeć na grubej tarce, lekko posolić, wymieszać i pozostawić na 10-15 minut, aby dał sok.
gdy cukinia odpoczywa, możesz przygotować nadzienie i sos.
znalazłem surową wędzoną kiełbasę w mojej lodówce, pokroiłem ją w paski. Możesz zastąpić gotowaną kiełbasę, szynkę lub gotowanego kurczaka, jeśli przestrzegasz właściwego odżywiania lub po prostu nie lubisz wędlin. Nie ma żadnych ograniczeń, rób, co chcesz.
pokrój pomidora w cienkie pierścienie. Jeśli masz pomidory koktajlowe, po prostu pokrój je na pół. Drobno posiekaj warzywa. Zetrzyj ser na grubej tarce.
najważniejszą częścią pizzy jest sos. Możesz po prostu posmarować pizzę majonezem, ale w mojej rodzinie nikt go nie je, więc używana jest śmietana. W misce łączymy śmietanę, połowę posiekanych ziół, sól i czosnek, przepuszczone przez prasę czosnkową. Dobrze wymieszaj, sos jest gotowy. W razie potrzeby możesz dodać dowolne przyprawy.
teraz wracamy do cukinii. Do tego czasu powinien już dać sok. Prawidłowo wyciśnij miazgę i przenieś ją do innej miski. Dodaj jajko, mąkę pszenną, trochę soli i pozostałe warzywa do miąższu cukinii. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna się rozmywać, w przeciwnym razie bardzo trudno będzie ją obrócić na patelni.
podgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, rozłóż masę cukinii i rozprowadź równą warstwę na dnie patelni. Smażyć z jednej strony przez 5-7 minut na złoty kolor.
ostrożnie odwróć podstawę pizzy na drugą stronę. Posmaruj smażoną stronę sosem, rozłóż pomidory, kiełbasę i przykryj serem na wierzchu. Przykryj pokrywką i pozostaw na kolejne 5-7 minut. Następnie rozłóż pizzę na talerzu lub desce, udekoruj zielenią i podawaj.
Pizza jest bardzo aromatyczna i delikatna. Jest znacznie lżejszy ze względu na fakt, że baza z cukinii, ale jednocześnie satysfakcjonująca i smaczna. Pizza z cukinii jest idealna zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Zamień kiełbasę na gotowaną pierś i ugotuj ją w piekarniku, a otrzymasz wspaniałe danie dietetyczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal / 100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g