pizza z cukinii z wędzoną kiełbasą m kwaśną śmietaną na patelni

niezwykłe danie ze zwykłych potraw w pośpiechu. Kiedy nie ma czasu na gotowanie i naprawdę chcesz jeść, Pizza z cukinii będzie świetną kolacją dla całej rodziny. Zmień składniki według własnych upodobań i zachwyć swoje domowe pyszne!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 28 % 7 g
188 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

najpierw cukinię należy obrać ze skóry i nasion, zetrzeć na grubej tarce, lekko posolić, wymieszać i pozostawić na 10-15 minut, aby dał sok.

gdy cukinia odpoczywa, możesz przygotować nadzienie i sos.

znalazłem surową wędzoną kiełbasę w mojej lodówce, pokroiłem ją w paski. Możesz zastąpić gotowaną kiełbasę, szynkę lub gotowanego kurczaka, jeśli przestrzegasz właściwego odżywiania lub po prostu nie lubisz wędlin. Nie ma żadnych ograniczeń, rób, co chcesz.

pokrój pomidora w cienkie pierścienie. Jeśli masz pomidory koktajlowe, po prostu pokrój je na pół. Drobno posiekaj warzywa. Zetrzyj ser na grubej tarce.

najważniejszą częścią pizzy jest sos. Możesz po prostu posmarować pizzę majonezem, ale w mojej rodzinie nikt go nie je, więc używana jest śmietana. W misce łączymy śmietanę, połowę posiekanych ziół, sól i czosnek, przepuszczone przez prasę czosnkową. Dobrze wymieszaj, sos jest gotowy. W razie potrzeby możesz dodać dowolne przyprawy.

teraz wracamy do cukinii. Do tego czasu powinien już dać sok. Prawidłowo wyciśnij miazgę i przenieś ją do innej miski. Dodaj jajko, mąkę pszenną, trochę soli i pozostałe warzywa do miąższu cukinii. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna się rozmywać, w przeciwnym razie bardzo trudno będzie ją obrócić na patelni.

podgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, rozłóż masę cukinii i rozprowadź równą warstwę na dnie patelni. Smażyć z jednej strony przez 5-7 minut na złoty kolor.

ostrożnie odwróć podstawę pizzy na drugą stronę. Posmaruj smażoną stronę sosem, rozłóż pomidory, kiełbasę i przykryj serem na wierzchu. Przykryj pokrywką i pozostaw na kolejne 5-7 minut. Następnie rozłóż pizzę na talerzu lub desce, udekoruj zielenią i podawaj.

Pizza jest bardzo aromatyczna i delikatna. Jest znacznie lżejszy ze względu na fakt, że baza z cukinii, ale jednocześnie satysfakcjonująca i smaczna. Pizza z cukinii jest idealna zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Zamień kiełbasę na gotowaną pierś i ugotuj ją w piekarniku, a otrzymasz wspaniałe danie dietetyczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy