skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mąkę należy przesiać. Dzielę go mniej więcej na pół. W jednej części dodaję cukier, sól, drożdże. Wszystko dobrze wymieszam.
Krok 2:
Do mąki z cukrem, drożdżami i solą dodaję ciepłe mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane w 2-3 seriach, dodaję drugą połowę mąki. W przepisie wskazałem 900-950 gramów. Mąka jest inna dla każdego. Niektórzy będą potrzebować trochę więcej, inni mniej. Nie spiesz się, aby dodać wszystko na raz. Pozostaw 50-70 gramów.
Krok 3:
Wprowadziłem olej i zagniatam ciasto. Po dodaniu ciasto stanie się bardziej elastyczne, giętkie i wtedy możemy stwierdzić, czy potrzebujesz więcej mąki, czy nie. W końcu bardzo ważne jest, aby nie ubijać ciasta mąką.
Krok 4:
Ciasto powinno stać się miękkie, jednolite, elastyczne i lekko przylegać do dłoni. Przenoszę go do pojemnika nasmarowanego olejem roślinnym i wyjmuję w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno urosnąć i podwoić się.
Krok 5:
A w międzyczasie przygotuję nadzienie. Mam kilogram sera, 4 rodzaje w równych proporcjach i jedno jajko. Możesz wziąć absolutnie dowolne nadzienie. Może to być ziemniaki z serem, ziołami, jajkiem, kapustą, mielonym mięsem i słodkim nadzieniem. Ogólnie rzecz biorąc, w obecności i pragnieniu.
Krok 6:
Jajko wstrząsnęło i wszystko dobrze wymieszało. Nadzienie jest gotowe!!!
Krok 7:
Ugniatam to ciasto. Jeśli przykleja się do dłoni, posmaruj je olejem roślinnym. I ponownie sprzątam w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 8:
Dla wygody podzieliłem nadzienie na 6 równych części, użyłem wagi kuchennej. I uformowała kulki. Ciasto zostało również podzielone na 6 równych części, zaokrąglone i przykryte folią, aby się nie zacierało.
Krok 9:
Rozwałkowuję każdy kawałek ciasta o średnicy około 22-25 cm. Lekko wyrównuję rękami, a następnie wałkiem do wałka do potrzebnej mi średnicy. Opierałem się na wielkości mojej patelni. Możesz rozłożyć trochę więcej. Ciasto będzie cieńsze, myślę, że będzie tylko smaczniejsze. Ale ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało, a nadzienie nie wyciekło.
Krok 10:
Tak zrobiłem ze wszystkimi 6 kawałkami. Najpierw uformowałem wszystkie ciasta, położyłem je na talerzach posypanych mąką, a następnie upiekłem.
Krok 11:
Smażone na maśle, możliwe jest również na warzywach. Z każdej strony 5 minut pod pokrywką. Po odwróceniu posmarowała tostową stronę roztopionym masłem.
Krok 12:
A także, gdy już usmażono ze wszystkich stron, posmarowano również stopionym masłem. Oto takie różowe piękności.
Krok 13:
Na przykład 3 sztuki upiekłam w piekarniku. Być może z jakiegoś powodu nie jesz smażonego i będziesz zainteresowany wynikiem. Piec na wysmarowanym olejem pergaminie w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 15 minut. Ale lepiej skupić się na rumianej, złotej skórce. Nie smarowałem niczego na wierzchu, ale jest to możliwe z jajkiem lub mlekiem.
Krok 14:
I również na końcu każdy był dobrze posmarowany masłem, gdy były jeszcze gorące. Zapach stał... po prostu nie da się tego wyrazić słowami.
Krok 15:
Oto każde z cięć. Ciasto na patelni dobrze wyrosło, równomiernie upieczone, zarumienione. Jest bardzo miękki, delikatny.
Krok 16:
Jak widać, w piekarniku ciasto jest bardziej puszyste, przewiewne, również bardzo miękkie, delikatne.
Krok 17:
Nie mogę powiedzieć, która z opcji bardziej nam się podobała. Oba są, szczerze mówiąc, bardzo smaczne. Ciasto jest wszędzie dobrze upieczone, miękkie, z dużą ilością nadzienia. Jeśli chcesz, aby się rozciągał, włóż więcej mozzareli lub suluguni. I najbardziej lubię podgrzewać takie ciasta na patelni na maśle. Okazuje się, że są tylko ugotowane. Mam nadzieję, że przepis będzie dla ciebie przydatny. Smacznego!!
przepis jest bardzo prosty i szybki!!!Ciasto bez jajek i masła. I możesz wybrać absolutnie dowolne wypełnienie. Nie trzeba go długo ugniatać, podejście 2 razy zajmuje tylko 1,5 godziny. Bardzo podobały nam się te ciasta, nigdy więcej nie wrócę do przepisu na ciasto. I najbardziej lubię podgrzewać takie ciasta na patelni na maśle. Okazuje się, że są tylko ugotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g