tortille nadziewane twardym serem na patelni

bardzo apetyczny posiłek śniadaniowy dla całej rodziny! Udany przepis na szybkie gotowanie rumianych ciast serowych "a la chaczapuri" na patelni, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 52 % 29 g
315 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania przepysznych ciast serowych o niezrównanym aromacie i najdelikatniejszym kremowym smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać ciasta i przesiać pięćset gramów mąki do dużej miski, dodać pół łyżeczki soli i wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody do miski i mieszając zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto z miski na stole, a następnie ugniataj i zbierz w bryłę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj ciasto w kształt kiełbasy i podziel je na w przybliżeniu równe pięć kawałków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bierzemy każdy kawałek ciasta maślanymi rękami, wlewamy trochę oleju roślinnego na wierzch i formujemy z niego ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż tortille na talerzu i przykryj czystym ręcznikiem, odstaw na około dwadzieścia minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po dwudziestu minutach układamy każde ciasto na stole i smarujemy olejem roślinnym, a następnie delikatnie rozciągamy ręce od środka do krawędzi, aż w niektórych miejscach ciasto będzie cienkie i przezroczyste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Złóż każde ciasto do pożądanego kształtu, pociągnij krawędzie do środka po obu stronach i rozłóż starty ser w wymaganej ilości na środku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Składamy każde ciasto po obu stronach, po czym łączymy i dobrze sklejamy krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podgrzej patelnię na kuchence bez dodawania oleju i włóż do niej ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamknij patelnię pokrywką i włączając piec do temperatury nieco większej niż średnia, smaż ciasto z jednej strony przez około dwie minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po dwóch minutach obracamy tortillę na patelni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj tortillę do smaku masłem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj patelnię pokrywką i smaż drugą stronę ciasta przez około minutę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwróć i rozłóż każdą tortillę z patelni na talerzu, a następnie posmaruj masłem do smaku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

szybszy i smaczniejszy niż domowy chleb! Rumiane tortille z serem w pośpiechu! Takie apetyczne i chrupiące tortille serowe są spożywane w ciągu kilku minut! Przygotowują się prosto i szybko, więc nawet początkujący gospodynie domowe doskonale poradzą sobie z ich gotowaniem. Można je smażyć na patelni bez oleju, uzyskując najbardziej rumiane wypieki o niezrównanym aromacie i najdelikatniejszym kremowym smaku. Spróbuj, to naprawdę pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy