szaszłyki brukselka z boczkiem na patelni

Dwa W Jednym: spektakularna prezentacja i ciekawy, jasny smak! Wykwintne brukselki w sosie sojowym, smażone na szaszłyku, ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi i pikantnym boczkiem. Takie szaszłyki z pewnością przyciągną uwagę na świątecznym stole. Wygląd, smak i aromat są na miejscu!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 36 % 9 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki z brukselki z boczkiem na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mam mrożone brukselki. Wcześniej go rozmroziłem i wrzuciłem do durszlaka. Nadmiar wilgoci w tym naczyniu jest bezużyteczny. Boczek będzie potrzebował surowego wędzonego (jest elastyczny i nie pęknie podczas formowania szaszłyków). Pomidory koktajlowe wybierz słodkie i małe. Pamiętaj, aby umyć je pod bieżącą wodą i wrzucić do durszlaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój główki brukselki na pół. Skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sos sojowy do kapusty, posyp suszonym czosnkiem i pieprzem do smaku. Dlaczego polecam używać suszonego czosnku do smażenia? To proste: nie przypali się podczas smażenia na patelni. W razie potrzeby posolić kapustę. Pamiętaj jednak, że zarówno sos sojowy, jak i boczek dadzą gotowemu daniu swoją sól. Wrzuć kapustę z marynatą, przykryj miskę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na szaszłyku na przemian sadzić kapustę i pomidory, owijając je boczkiem, jak pokazano na zdjęciu. Pomidory czereśniowe lepiej usunąć, jeśli takie istnieją. Wygodniej będzie więc skosztować dania. Zostawiłam kilka dla urody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Następnie wlej kroplę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i podgrzej ją przez chwilę. Jeśli masz patelnię z wysokiej jakości powłoką nieprzywierającą, możesz w ogóle nie dodawać oleju. Smaż szaszłyki z jednej strony przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć i smaż szaszłyki po drugiej stronie przez kolejne 2-3 minuty. W tym daniu kapusta pozostaje lekko chrupiąca, tak powinno być. Jeśli chcesz uzyskać w pełni ugotowaną kapustę, blanszuj ją we wrzącej wodzie przez około 5 minut przed smażeniem, aż będzie miękka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj szaszłyki na gorąco. Podawanie jest możliwe zarówno na szaszłykach, jak i bez nich. Ale bardziej podoba mi się pierwsza opcja.

brukselka ma dość specyficzny smak. Więc jeśli spróbujesz go po raz pierwszy, ugotuj połowę porcji.

próbowałem dodać sok z cytryny do szaszłyków, ale jest tutaj wyraźnie zbędny. Symbioza gorzkiego, słonego i słodkiego jest dobra w tym daniu. I jak na mój gust jest tak zrównoważony, że nie wymaga żadnych dodatków.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Brukselka - 43   kcal/100g
  • Brukselka gotowana - 36   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy