skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szaszłyki z brukselki z boczkiem na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mam mrożone brukselki. Wcześniej go rozmroziłem i wrzuciłem do durszlaka. Nadmiar wilgoci w tym naczyniu jest bezużyteczny. Boczek będzie potrzebował surowego wędzonego (jest elastyczny i nie pęknie podczas formowania szaszłyków). Pomidory koktajlowe wybierz słodkie i małe. Pamiętaj, aby umyć je pod bieżącą wodą i wrzucić do durszlaka.
Krok 2:
Pokrój główki brukselki na pół. Skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin).
Krok 3:
Dodaj sos sojowy do kapusty, posyp suszonym czosnkiem i pieprzem do smaku. Dlaczego polecam używać suszonego czosnku do smażenia? To proste: nie przypali się podczas smażenia na patelni. W razie potrzeby posolić kapustę. Pamiętaj jednak, że zarówno sos sojowy, jak i boczek dadzą gotowemu daniu swoją sól. Wrzuć kapustę z marynatą, przykryj miskę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20-30 minut.
Krok 4:
Na szaszłyku na przemian sadzić kapustę i pomidory, owijając je boczkiem, jak pokazano na zdjęciu. Pomidory czereśniowe lepiej usunąć, jeśli takie istnieją. Wygodniej będzie więc skosztować dania. Zostawiłam kilka dla urody.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Następnie wlej kroplę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i podgrzej ją przez chwilę. Jeśli masz patelnię z wysokiej jakości powłoką nieprzywierającą, możesz w ogóle nie dodawać oleju. Smaż szaszłyki z jednej strony przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Następnie odwróć i smaż szaszłyki po drugiej stronie przez kolejne 2-3 minuty. W tym daniu kapusta pozostaje lekko chrupiąca, tak powinno być. Jeśli chcesz uzyskać w pełni ugotowaną kapustę, blanszuj ją we wrzącej wodzie przez około 5 minut przed smażeniem, aż będzie miękka.
Krok 7:
Podawaj szaszłyki na gorąco. Podawanie jest możliwe zarówno na szaszłykach, jak i bez nich. Ale bardziej podoba mi się pierwsza opcja.
brukselka ma dość specyficzny smak. Więc jeśli spróbujesz go po raz pierwszy, ugotuj połowę porcji.
próbowałem dodać sok z cytryny do szaszłyków, ale jest tutaj wyraźnie zbędny. Symbioza gorzkiego, słonego i słodkiego jest dobra w tym daniu. I jak na mój gust jest tak zrównoważony, że nie wymaga żadnych dodatków.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Brukselka - 43 kcal/100g
- Brukselka gotowana - 36 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g