ciasto miodowe na patelni

ciasto miodowe można również upiec bez piekarnika! Chcesz zrobić ciasto miodowe i nie masz pod ręką piekarnika? Jest Świetne Wyjście-upiecz ciasta na zwykłej patelni! To bardzo łatwe i proste. Ciasta miodowe będą bardzo miękkie, a miód miodowy nasączony śmietaną zaskoczy swoją delikatnością.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 64 % 35 g
298 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto miodowe na patelni? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciast miodowych na patelni. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małym rondlu połącz masło, miód i cukier. Konieczne jest połączenie ich w jednorodną masę. Najlepiej zrobić to w łaźni wodnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak prawidłowo stopić te składniki w łaźni wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszą patelnię na górze, aby jej dno nie dotykało wody. Pod wpływem wrzącej wody masa zacznie się topić. Lekko wymieszaj zawartość patelni, aby przyspieszyć proces. Gdy masa będzie całkowicie jednorodna, wyjmij patelnię z pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej powstałą słodką mieszankę masła do pojemnika do wyrabiania ciasta. Dodaj sodę, wymieszaj. Niech trochę ostygnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W lekko ciepłej masie ubij po jednym jajku, dobrze mieszając trzepaczką po każdym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę wcześniej lub natychmiast wlej do ciasta przez sito. Jest to konieczne, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasta okażą się miękkie i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Powinien być bardzo miękki, lepki, więc lepiej mieszać go łyżką. Z takiego ciasta ciasta okażą się dość delikatne. Nie dodawaj więcej mąki, w przeciwnym razie ciasto będzie ciasne, a upieczone ciasta będą twarde. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj krem. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Ale im wyższa zawartość tłuszczu, tym grubszy będzie krem. Dodaj cukier do smaku. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W wygodnym pojemniku połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj. Włóż krem do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W wyniku chłodzenia ciasto nieco się zagęści. Ciasto ułożyć na stole dobrze posypanym mąką, rozwałkować kiełbasę. Podziel go na równe części. Liczba części będzie zależeć od średnicy patelni, na której będziesz piec ciasta. Mam patelnię o średnicy 20 cm, podzieliłem ciasto na 11 części. Jeśli średnica patelni jest odpowiednio większa, ciasta będą mniejsze.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na cienką tortillę o wymaganym rozmiarze. W takim przypadku należy wlać wystarczającą ilość mąki na stół, w przeciwnym razie ciasto będzie mocno przylegać do stołu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podgrzej suchą patelnię, ostrożnie przenieś rozwałkowane ciasto na patelnię za pomocą wałka do ciasta. W takim przypadku ciasto może się nieco zdeformować, natychmiast popraw je na patelni rękami. Usmaż ciasto na średnim ogniu, aż się zarumieni. W takim przypadku na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki. Kolor ciasta powinien stać się jednolicie matowy, to znaczy nie powinno być niepieczonych obszarów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć ciasto na drugą stronę i smaż przez około 1 minutę dłużej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Spłaszcz gotowe ciasto na talerzu o pożądanej średnicy. Zbierz kawałki osobno, będą one później potrzebne. Podobnie przygotuj ciasta z całego ciasta miodowego.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kawałki ciasta wysuszyć jeszcze trochę, aby można je było zmielić na okruchy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Możesz to zrobić za pomocą blendera lub wałka do ciasta. Wybierz stopień zmielenia według potrzeb.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na płaskim talerzu Złóż ciasto, obficie posmaruj każde ciasto kremem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na wierzchu i bokach przykryj ciasto warstwą kremu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp całe ciasto pokruszoną kruszonką. Wstaw deser do lodówki na 5-6 godzin, aby dobrze się namoczył. Najlepiej zostawić ciasto na noc, aby było bardziej delikatne i namoczone.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Opcjonalnie możesz udekorować ciasto przed podaniem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Miłej herbaty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g

Podobne przepisy