skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto miodowe na patelni? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciast miodowych na patelni. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
W małym rondlu połącz masło, miód i cukier. Konieczne jest połączenie ich w jednorodną masę. Najlepiej zrobić to w łaźni wodnej.
Krok 3:
Jak prawidłowo stopić te składniki w łaźni wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszą patelnię na górze, aby jej dno nie dotykało wody. Pod wpływem wrzącej wody masa zacznie się topić. Lekko wymieszaj zawartość patelni, aby przyspieszyć proces. Gdy masa będzie całkowicie jednorodna, wyjmij patelnię z pieca.
Krok 4:
Wlej powstałą słodką mieszankę masła do pojemnika do wyrabiania ciasta. Dodaj sodę, wymieszaj. Niech trochę ostygnie.
Krok 5:
W lekko ciepłej masie ubij po jednym jajku, dobrze mieszając trzepaczką po każdym.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, wymieszaj.
Krok 7:
Przesiej mąkę wcześniej lub natychmiast wlej do ciasta przez sito. Jest to konieczne, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasta okażą się miękkie i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 8:
Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Powinien być bardzo miękki, lepki, więc lepiej mieszać go łyżką. Z takiego ciasta ciasta okażą się dość delikatne. Nie dodawaj więcej mąki, w przeciwnym razie ciasto będzie ciasne, a upieczone ciasta będą twarde. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 9:
Przygotuj krem. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Ale im wyższa zawartość tłuszczu, tym grubszy będzie krem. Dodaj cukier do smaku. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.
Krok 10:
W wygodnym pojemniku połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj. Włóż krem do lodówki.
Krok 11:
W wyniku chłodzenia ciasto nieco się zagęści. Ciasto ułożyć na stole dobrze posypanym mąką, rozwałkować kiełbasę. Podziel go na równe części. Liczba części będzie zależeć od średnicy patelni, na której będziesz piec ciasta. Mam patelnię o średnicy 20 cm, podzieliłem ciasto na 11 części. Jeśli średnica patelni jest odpowiednio większa, ciasta będą mniejsze.
Krok 12:
Rozwałkuj każdą część ciasta na cienką tortillę o wymaganym rozmiarze. W takim przypadku należy wlać wystarczającą ilość mąki na stół, w przeciwnym razie ciasto będzie mocno przylegać do stołu.
Krok 13:
Podgrzej suchą patelnię, ostrożnie przenieś rozwałkowane ciasto na patelnię za pomocą wałka do ciasta. W takim przypadku ciasto może się nieco zdeformować, natychmiast popraw je na patelni rękami. Usmaż ciasto na średnim ogniu, aż się zarumieni. W takim przypadku na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki. Kolor ciasta powinien stać się jednolicie matowy, to znaczy nie powinno być niepieczonych obszarów.
Krok 14:
Odwróć ciasto na drugą stronę i smaż przez około 1 minutę dłużej.
Krok 15:
Spłaszcz gotowe ciasto na talerzu o pożądanej średnicy. Zbierz kawałki osobno, będą one później potrzebne. Podobnie przygotuj ciasta z całego ciasta miodowego.
Krok 16:
Kawałki ciasta wysuszyć jeszcze trochę, aby można je było zmielić na okruchy.
Krok 17:
Możesz to zrobić za pomocą blendera lub wałka do ciasta. Wybierz stopień zmielenia według potrzeb.
Krok 18:
Na płaskim talerzu Złóż ciasto, obficie posmaruj każde ciasto kremem.
Krok 19:
Na wierzchu i bokach przykryj ciasto warstwą kremu.
Krok 20:
Posyp całe ciasto pokruszoną kruszonką. Wstaw deser do lodówki na 5-6 godzin, aby dobrze się namoczył. Najlepiej zostawić ciasto na noc, aby było bardziej delikatne i namoczone.
Krok 21:
Opcjonalnie możesz udekorować ciasto przed podaniem.
Krok 22:
Miłej herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g