kotlety z indyka dla dzieci

pyszne i pożywne, delikatne, zdrowe, w pośpiechu! Te kotlety z indyka doskonale nadają się do posiłków dla dzieci i dietetycznych. Podawaj je na śniadanie, lunch lub kolację. Pasuje do nich każdy dodatek lub świeże warzywa. Nie możesz ich smażyć, ale piec w piekarniku lub gotować w podwójnym bojlerze.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 43 % 10 g
113 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z indyka dla dzieci? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przekręć mięso z indyka przez maszynkę do mięsa i zamień je w mięso mielone. Możesz kupić gotowe mięso mielone. W tym przypadku wolę samodzielnie robić mięso mielone,ponieważ Wiem dokładnie, z jakiej jakości jest wykonany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz Bochenek w mleku i pozostaw na chwilę, aby dobrze się namoczył.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść gotowy mielony Indyk w przestronnej misce. Cebulę obrać, opłukać w zimnej wodzie. Możesz przepuścić cebulę przez maszynę do mięsa po mięsie lub po prostu bardzo drobno posiekać. Posiekaną cebulę dodać do miski do mięsa mielonego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij namoczony bochenek z mleka i po przejściu przez maszynkę do mięsa dodaj do miski do mięsa. Bochenek dodany do kotletów sprawi, że będą bardziej miękkie i soczyste. Rozbij jedno jajko do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę soli do masy mięsnej. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Jeśli mięso mielone jest płynne, możesz dodać do niego trochę semoliny. Lekko ubij całą masę mięsną na dnie miski, aby mięso mielone stało się gęstsze, a gotowe kotlety nie rozpadły się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Mokrymi rękami uformuj małe kotlety, zwiń je w bułkę tartą i włóż na patelnię. Smaż kotlety z obu stron bardzo lekko, aby lekko się chwyciły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej gorącą wodę na patelnię, przykryj i ugotuj na małym ogniu. Wystarczy ugasić kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe kotlety z indyka dla dzieci są miękkie i bardzo delikatne. Ulubionym dodatkiem dla dzieci jest makaron. Uzupełnij je kotletami i wezwij dzieci do stołu. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy