skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z indyka dla dzieci? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przekręć mięso z indyka przez maszynkę do mięsa i zamień je w mięso mielone. Możesz kupić gotowe mięso mielone. W tym przypadku wolę samodzielnie robić mięso mielone,ponieważ Wiem dokładnie, z jakiej jakości jest wykonany.
Krok 2:
Namocz Bochenek w mleku i pozostaw na chwilę, aby dobrze się namoczył.
Krok 3:
Umieść gotowy mielony Indyk w przestronnej misce. Cebulę obrać, opłukać w zimnej wodzie. Możesz przepuścić cebulę przez maszynę do mięsa po mięsie lub po prostu bardzo drobno posiekać. Posiekaną cebulę dodać do miski do mięsa mielonego.
Krok 4:
Wyciśnij namoczony bochenek z mleka i po przejściu przez maszynkę do mięsa dodaj do miski do mięsa. Bochenek dodany do kotletów sprawi, że będą bardziej miękkie i soczyste. Rozbij jedno jajko do miski.
Krok 5:
Dodaj trochę soli do masy mięsnej. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Jeśli mięso mielone jest płynne, możesz dodać do niego trochę semoliny. Lekko ubij całą masę mięsną na dnie miski, aby mięso mielone stało się gęstsze, a gotowe kotlety nie rozpadły się.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Mokrymi rękami uformuj małe kotlety, zwiń je w bułkę tartą i włóż na patelnię. Smaż kotlety z obu stron bardzo lekko, aby lekko się chwyciły.
Krok 7:
Następnie wlej gorącą wodę na patelnię, przykryj i ugotuj na małym ogniu. Wystarczy ugasić kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 8:
Gotowe kotlety z indyka dla dzieci są miękkie i bardzo delikatne. Ulubionym dodatkiem dla dzieci jest makaron. Uzupełnij je kotletami i wezwij dzieci do stołu. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g