skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić funchozę z mięsem mielonym i warzywami? Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Pieczarki dokładnie spłukujemy. Warzywa można wstępnie rozmrozić, wolę gotować je zamrożone i nigdy nie ma na to czasu.
Krok 2:
Na patelni z wysokim bokiem smaż mięso mielone na dużym ogniu przez 5-6 minut.
Krok 3:
Wlej warzywa na smażone mięso mielone, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni mięsa mielonego. Przykryj pokrywką i wyjmij z palnika na czas następnego kroku.
Krok 4:
Posiekaj umyte grzyby. Lubię kroić w kostkę 1x1 cm posiekane grzyby dodajemy do mięsa mielonego z warzywami, dodajemy sól i przyprawy, smażymy na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, w zależności od preferencji smakowych (niezależnie od tego, czy lubisz mocno smażone, czy nie).
Krok 5:
W mieszance warzywno-mięsnej wykonujemy wgłębienia na dno patelni i wkładamy do nich funchozę. Pozwoli to makaronowi lepiej i szybciej wchłonąć płyn, co wypełni go smakiem mięsa, warzyw i grzybów.
Krok 6:
Po ułożeniu makaronu wlej gorącą wodę, przykryj pokrywką i trzymaj na dużym ogniu przez około 2 minuty.
Krok 7:
Następnie przejdź do reżimu średniej temperatury. Dokładnie wymieszaj makaron (aby zwiększyć szybkość gotowania i ułatwić proces mieszania, makaron można pokroić, gdy lekko zmięknie lub podzielić szpatułką podczas mieszania, ale tradycyjnie ten makaron nie jest krojony). Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 7 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie wyjmij z palnika i pozostaw na 5 minut pod pokrywką.
Krok 8:
Możesz podawać funchozę ze świeżymi warzywami. Do dressingu można dodać gotowe płynne i suche mieszanki do funchozy, kuchni koreańskiej i tajskiej, są one sprzedawane w wielu sklepach. Sos sojowy, sos słodko-kwaśny i ogólnie wszystko, co lubisz, jest również świetne. Smacznego!
* mięso mielone można zastąpić kurczakiem, indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g
- Meksykańska mieszanka mrożona - 72 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g