Funchoza z mięsem mielonym i warzywami

w pośpiechu, bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo łatwe! Funchoza z mięsem mielonym i warzywami gotuje się przez 25 minut. To idealne danie na szybką kolację, spodoba się szczególnie niecierpliwym, gdy lenistwo stoi przy kuchence przez długi czas. Niespodziewanych gości można również nakarmić!
RuslanAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 61 % 11 g
92 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić funchozę z mięsem mielonym i warzywami? Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Pieczarki dokładnie spłukujemy. Warzywa można wstępnie rozmrozić, wolę gotować je zamrożone i nigdy nie ma na to czasu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni z wysokim bokiem smaż mięso mielone na dużym ogniu przez 5-6 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej warzywa na smażone mięso mielone, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni mięsa mielonego. Przykryj pokrywką i wyjmij z palnika na czas następnego kroku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj umyte grzyby. Lubię kroić w kostkę 1x1 cm posiekane grzyby dodajemy do mięsa mielonego z warzywami, dodajemy sól i przyprawy, smażymy na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, w zależności od preferencji smakowych (niezależnie od tego, czy lubisz mocno smażone, czy nie).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W mieszance warzywno-mięsnej wykonujemy wgłębienia na dno patelni i wkładamy do nich funchozę. Pozwoli to makaronowi lepiej i szybciej wchłonąć płyn, co wypełni go smakiem mięsa, warzyw i grzybów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po ułożeniu makaronu wlej gorącą wodę, przykryj pokrywką i trzymaj na dużym ogniu przez około 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przejdź do reżimu średniej temperatury. Dokładnie wymieszaj makaron (aby zwiększyć szybkość gotowania i ułatwić proces mieszania, makaron można pokroić, gdy lekko zmięknie lub podzielić szpatułką podczas mieszania, ale tradycyjnie ten makaron nie jest krojony). Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 7 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie wyjmij z palnika i pozostaw na 5 minut pod pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz podawać funchozę ze świeżymi warzywami. Do dressingu można dodać gotowe płynne i suche mieszanki do funchozy, kuchni koreańskiej i tajskiej, są one sprzedawane w wielu sklepach. Sos sojowy, sos słodko-kwaśny i ogólnie wszystko, co lubisz, jest również świetne. Smacznego!

* mięso mielone można zastąpić kurczakiem, indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g
  • Meksykańska mieszanka mrożona - 72   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy