ciasto pita z serem na patelni

ten przepis pomoże, gdy goście są już na wyciągnięcie ręki. To szybkie ciasto z dużą ilością sera sprawdzi się na śniadanie i kolację. Zwykle przygotowujemy podobne wypieki w piekarniku, ale aby przyspieszyć proces, możesz użyć zwykłej patelni.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 39 % 19 g
280 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej sprawdź smak sera-nie powinien być zbyt słony, ponieważ w cieście jest go dużo. Jeśli ser jest zbyt słony, zmniejsz jego ilość w cieście. W przeciwnym razie ciasto okaże się zbyt słone. Oprócz sera feta można użyć sera Adyghe lub mozzarelli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj również ser na grubej tarce. Odmiana sera może być dowolna-Rosyjska, kremowa, Poshekhon itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spód i boki głębokiej patelni obficie posmaruj masłem. Na dnie lepiej zostawić nawet małe kawałki oleju. W ten sposób twoje ciasto nie spali się od dołu. Weź patelnię z grubym dnem i ścianami, aby ciasto równomiernie się rozgrzało i nie przypaliło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij tyle z liścia pita, ile potrzebujesz i umieść na patelni, aby krawędzie zwisały. Aby spód ciasta się nie rozerwał, a ser nie wyciekł, ułóż chleb pita w dwóch warstwach. Rozłóż część zwykłego sera na wierzchu chleba pita.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ser dodatkowym liściem pita i posyp go kawałkiem sera feta. Rozłóż trochę posiekanej natki pietruszki na wierzchu sera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powtarzając warstwy chleba pita i dwóch rodzajów sera z ziołami, napełnij całą patelnię, aż ze składników pozostanie jeden kawałek chleba pita i trochę zwykłego sera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto zwisającymi krawędziami dolnego chleba pita i ułóż ostatni kawałek chleba pita na wierzchu. Posyp chleb pita pozostałym startym serem. Ostrożnie wlej wodę do szczelin między ciastem a patelnią, uważając, aby nie dostała się do samego ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść patelnię na kuchence na małym ogniu i przykryj. Gotuj ciasto przez około 20-25 minut. Ser wewnątrz i na powierzchni powinien się stopić, a woda całkowicie odparować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby zrumienić ser na wierzchu, możesz umieścić go w piekarniku w trybie grillowania na 3-5 minut. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół lub mieszanki: kopru, kolendry, zielonej cebuli itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy