skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej sprawdź smak sera-nie powinien być zbyt słony, ponieważ w cieście jest go dużo. Jeśli ser jest zbyt słony, zmniejsz jego ilość w cieście. W przeciwnym razie ciasto okaże się zbyt słone. Oprócz sera feta można użyć sera Adyghe lub mozzarelli.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3:
Zetrzyj również ser na grubej tarce. Odmiana sera może być dowolna-Rosyjska, kremowa, Poshekhon itp.
Krok 4:
Spód i boki głębokiej patelni obficie posmaruj masłem. Na dnie lepiej zostawić nawet małe kawałki oleju. W ten sposób twoje ciasto nie spali się od dołu. Weź patelnię z grubym dnem i ścianami, aby ciasto równomiernie się rozgrzało i nie przypaliło.
Krok 5:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
Wytnij tyle z liścia pita, ile potrzebujesz i umieść na patelni, aby krawędzie zwisały. Aby spód ciasta się nie rozerwał, a ser nie wyciekł, ułóż chleb pita w dwóch warstwach. Rozłóż część zwykłego sera na wierzchu chleba pita.
Krok 7:
Przykryj ser dodatkowym liściem pita i posyp go kawałkiem sera feta. Rozłóż trochę posiekanej natki pietruszki na wierzchu sera.
Krok 8:
Powtarzając warstwy chleba pita i dwóch rodzajów sera z ziołami, napełnij całą patelnię, aż ze składników pozostanie jeden kawałek chleba pita i trochę zwykłego sera.
Krok 9:
Przykryj ciasto zwisającymi krawędziami dolnego chleba pita i ułóż ostatni kawałek chleba pita na wierzchu. Posyp chleb pita pozostałym startym serem. Ostrożnie wlej wodę do szczelin między ciastem a patelnią, uważając, aby nie dostała się do samego ciasta.
Krok 10:
Umieść patelnię na kuchence na małym ogniu i przykryj. Gotuj ciasto przez około 20-25 minut. Ser wewnątrz i na powierzchni powinien się stopić, a woda całkowicie odparować.
Krok 11:
Aby zrumienić ser na wierzchu, możesz umieścić go w piekarniku w trybie grillowania na 3-5 minut. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół lub mieszanki: kopru, kolendry, zielonej cebuli itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g