szarlotka na patelni

przepis na najprostsze ciasto, które podbiło Internet! Przygotowanie zajmie ci tylko pół godziny - w końcu szarlotka jest gotowana na patelni bez piekarnika, multicookera lub kuchenki mikrofalowej. W kraju, w akademiku lub na wakacjach-to ciasto z jabłkami zawsze będzie dobrym pomysłem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 65 % 26 g
206 kcal
IG: 19 / 4 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szarlotkę na patelni? Przygotuj jedzenie. Jabłka są najbardziej odpowiednie dla odmian kwaśnych, takich jak Antonovka lub Granny Smith, odmiany te są szczególnie aromatyczne w wypiekach. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu. Nie pozwól, aby ocet w kompozycji Cię przestraszył, dzięki niemu w cieście rozpocznie się reakcja, która w rezultacie podniesie ciasto. Zamiast cukru waniliowego możesz umieścić wanilinę, zajmie to bardzo mało-szczypta, jest bardzo nasycona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię, lepiej, jeśli jest z grubym dnem - wtedy ciasto będzie bardziej równomiernie upieczone. Mam patelnię nieprzywierającą. Posmaruj spód i boki patelni miękkim masłem. Weź łyżkę cukru z całości i posyp nią nasmarowane części. Wstrząśnij patelnią, rozprowadzając cukier na maśle. Przyklei się i po upieczeniu zamieni się w chrupiącą skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj jabłka. Pokrój je w poprzek na pierścienie o szerokości około 7 mm.za pomocą zakrętki do butelki Wytnij środek pierścieni z nasionami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść pierścienie na patelni. Mam patelnię o średnicy 24 cm, zmieściło się 8 pierścieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź miskę, rozbij do niej jajko. Dodaj do niego sól, wanilię i zwykły cukier. Ubij jajko z cukrem za pomocą trzepaczki. Nie musisz długo ubijać-po prostu wymieszaj produkty, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko i olej roślinny do miski. Wymieszaj trzepaczką, uzyskując gładką konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kawałkach wlej mąkę do ciasta, przesiając przez sito. Ciasto powinno wyglądać jak śmietana o średniej gęstości (w razie potrzeby dodaj trochę mąki lub odwrotnie, nie zgłaszaj żadnej części). Po każdej porcji mąki wymieszaj masę. .Na koniec przesiej proszek do pieczenia. A następnie wlej ocet. Szybko wymieszaj ciasto. Pomiędzy proszkiem do pieczenia a octem rozpocznie się reakcja, w wyniku której uwolni się dwutlenek węgla, który podniesie ciasto podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij ciasto jabłkami na patelni. Spłaszcz górę szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I natychmiast podpal patelnię. Zrób najmniejsze ogrzewanie - wtedy ciasto zostanie upieczone, a jabłka się nie przypalą. Przykryj patelnię pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasto przez około 10 minut (Czas jest przybliżony, może być mniejszy lub większy i zależy od kuchenki i patelni), na wierzchu będzie idealnie suche, a na dole zrumieni się. Odwróć go na drugą stronę za pomocą talerza. Najpierw przykryj patelnię talerzem, Odwróć patelnię do góry nogami. Ciasto będzie na talerzu. Za pomocą szpatułki delikatnie strząśnij ciasto z powrotem na patelnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie przykryj patelnię pokrywką i piecz ciasto przez około 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij również gotowe ciasto za pomocą talerza. jest bardzo miękki, gdy jest gorący i może pęknąć, dlatego potrzebny jest talerz. Ostudź ciasto i podawaj. Lub możesz podać go natychmiast na gorąco, z gałką lodów.

wspaniały przepis-szybki, prosty, pyszny. Wydawało mi się, że wygląda jak wielki Pancake. Nie radzę zwiększać ilości ciasta - może się nie upiec. Należy również pamiętać, że urządzenia kuchenne, w tym kuchenki, działają inaczej, a siła grzewcza na "małym ogniu" również będzie inna. Dostosuj się do swojej techniki, w razie potrzeby zwiększ lub zmniejsz czas i siłę nagrzewania. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy