skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szarlotkę na patelni? Przygotuj jedzenie. Jabłka są najbardziej odpowiednie dla odmian kwaśnych, takich jak Antonovka lub Granny Smith, odmiany te są szczególnie aromatyczne w wypiekach. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu. Nie pozwól, aby ocet w kompozycji Cię przestraszył, dzięki niemu w cieście rozpocznie się reakcja, która w rezultacie podniesie ciasto. Zamiast cukru waniliowego możesz umieścić wanilinę, zajmie to bardzo mało-szczypta, jest bardzo nasycona.
Krok 2:
Weź patelnię, lepiej, jeśli jest z grubym dnem - wtedy ciasto będzie bardziej równomiernie upieczone. Mam patelnię nieprzywierającą. Posmaruj spód i boki patelni miękkim masłem. Weź łyżkę cukru z całości i posyp nią nasmarowane części. Wstrząśnij patelnią, rozprowadzając cukier na maśle. Przyklei się i po upieczeniu zamieni się w chrupiącą skórkę.
Krok 3:
Dobrze umyj jabłka. Pokrój je w poprzek na pierścienie o szerokości około 7 mm.za pomocą zakrętki do butelki Wytnij środek pierścieni z nasionami.
Krok 4:
Umieść pierścienie na patelni. Mam patelnię o średnicy 24 cm, zmieściło się 8 pierścieni.
Krok 5:
Weź miskę, rozbij do niej jajko. Dodaj do niego sól, wanilię i zwykły cukier. Ubij jajko z cukrem za pomocą trzepaczki. Nie musisz długo ubijać-po prostu wymieszaj produkty, aż będą gładkie.
Krok 6:
Wlej mleko i olej roślinny do miski. Wymieszaj trzepaczką, uzyskując gładką konsystencję.
Krok 7:
W kawałkach wlej mąkę do ciasta, przesiając przez sito. Ciasto powinno wyglądać jak śmietana o średniej gęstości (w razie potrzeby dodaj trochę mąki lub odwrotnie, nie zgłaszaj żadnej części). Po każdej porcji mąki wymieszaj masę. .Na koniec przesiej proszek do pieczenia. A następnie wlej ocet. Szybko wymieszaj ciasto. Pomiędzy proszkiem do pieczenia a octem rozpocznie się reakcja, w wyniku której uwolni się dwutlenek węgla, który podniesie ciasto podczas pieczenia.
Krok 8:
Napełnij ciasto jabłkami na patelni. Spłaszcz górę szpatułką.
Krok 9:
I natychmiast podpal patelnię. Zrób najmniejsze ogrzewanie - wtedy ciasto zostanie upieczone, a jabłka się nie przypalą. Przykryj patelnię pokrywką.
Krok 10:
Piecz ciasto przez około 10 minut (Czas jest przybliżony, może być mniejszy lub większy i zależy od kuchenki i patelni), na wierzchu będzie idealnie suche, a na dole zrumieni się. Odwróć go na drugą stronę za pomocą talerza. Najpierw przykryj patelnię talerzem, Odwróć patelnię do góry nogami. Ciasto będzie na talerzu. Za pomocą szpatułki delikatnie strząśnij ciasto z powrotem na patelnię.
Krok 11:
Ponownie przykryj patelnię pokrywką i piecz ciasto przez około 10 minut.
Krok 12:
Wyjmij również gotowe ciasto za pomocą talerza. jest bardzo miękki, gdy jest gorący i może pęknąć, dlatego potrzebny jest talerz. Ostudź ciasto i podawaj. Lub możesz podać go natychmiast na gorąco, z gałką lodów.
wspaniały przepis-szybki, prosty, pyszny. Wydawało mi się, że wygląda jak wielki Pancake. Nie radzę zwiększać ilości ciasta - może się nie upiec. Należy również pamiętać, że urządzenia kuchenne, w tym kuchenki, działają inaczej, a siła grzewcza na "małym ogniu" również będzie inna. Dostosuj się do swojej techniki, w razie potrzeby zwiększ lub zmniejsz czas i siłę nagrzewania.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g