skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto jabłkowe na patelni? Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. Wszystkie składniki, z których przygotowuje się ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jabłka wybierz te odmiany, które nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej.
Krok 2:
Najpierw przygotuj jabłka. Umyj je dobrze pod bieżącą wodą i osusz. Usuń skórkę z jabłek, pokrój je na 4 części i wyjmij środek. Pokrój jabłka na dość duże kawałki. Mam tylko takie jabłka, które bardzo miękną podczas gotowania. Bez skórki zamieniły się w puree, więc przerobiłem, pozostawiając jabłka ze skórką. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij łyżkę soku.
Krok 3:
Weź patelnię z grubym dnem - powinna dobrze utrzymywać ciepło, aby ciasto było upieczone. Postaw ją na małym ogniu. Wlej na nią sok z cytryny, dodaj masło i połowę normy cukru. Wymieszaj i poczekaj, aż cukier się rozpuści.
Krok 4:
Wlej jabłka do cukru, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj jabłka w ten sposób przez około 5-10 minut. W zależności od odmiany jabłek. Wymieszaj je raz.
Krok 5:
Podczas gotowania jabłek przygotuj ciasto. Rozbij jajka do miski. Dodaj pozostały cukier, mleko, skórkę z cytryny, semolinę, mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Wlej olej roślinny.
Krok 7:
Mieszaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie. Powinien okazać się jak ciasto na naleśniki-grube, ale jednocześnie płynne.
Krok 8:
W międzyczasie jabłka będą gotowe. Posyp je cynamonem. Wymieszać. Jeśli nie jesteś miłośnikiem cynamonu, nie dodawaj go. Wlać ciasto na jabłka. Rozprowadź go równomiernie szpatułką.
Krok 9:
Przykryj patelnię pokrywką, utrzymuj ciepło na minimalnym poziomie. Gotuj ciasto przez 30 do 40 minut. Określ gotowość wykałaczką-jeśli ją wbijesz, a następnie wyjmiesz z ciasta, nie powinno pozostać na nim żadnych kawałków surowego ciasta.
Krok 10:
Natychmiast odwróć gorące ciasto na talerz, jabłkami do góry. W przeciwnym razie może ostygnąć i przykleić się. Podawaj ciasto na ciepło lub na zimno.
bardzo podobało mi się robienie ciasta - szybko i łatwo. Tylko jabłka były pompowane-praktycznie rozpuszczone w karmelu, nawet ze skórą. Ale to nie wpłynęło na smak - namoczyły całą górną skórkę. Ciasto jest podobne do Charlotte, ale bardziej aromatyczne dzięki karmelowi i skórce. Kasza manna nadała ciastu kruchość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g