ciasto jabłkowe na patelni bez piekarnika

miękki, puszysty, o karmelowym smaku! Ciasto jabłkowe na patelni bez piekarnika gotuje się na zwykłym piecu. Bardzo wygodne, gdy nie ma możliwości pieczenia. Ciasto ugniata się w ciągu kilku minut,w tym czasie jabłka są karmelizowane, całe gotowanie zajmuje 10 minut!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 64 % 27 g
214 kcal
IG: 18 / 18 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto jabłkowe na patelni? Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. Wszystkie składniki, z których przygotowuje się ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jabłka wybierz te odmiany, które nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj jabłka. Umyj je dobrze pod bieżącą wodą i osusz. Usuń skórkę z jabłek, pokrój je na 4 części i wyjmij środek. Pokrój jabłka na dość duże kawałki. Mam tylko takie jabłka, które bardzo miękną podczas gotowania. Bez skórki zamieniły się w puree, więc przerobiłem, pozostawiając jabłka ze skórką. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij łyżkę soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię z grubym dnem - powinna dobrze utrzymywać ciepło, aby ciasto było upieczone. Postaw ją na małym ogniu. Wlej na nią sok z cytryny, dodaj masło i połowę normy cukru. Wymieszaj i poczekaj, aż cukier się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jabłka do cukru, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj jabłka w ten sposób przez około 5-10 minut. W zależności od odmiany jabłek. Wymieszaj je raz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania jabłek przygotuj ciasto. Rozbij jajka do miski. Dodaj pozostały cukier, mleko, skórkę z cytryny, semolinę, mąkę i proszek do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Wlej olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie. Powinien okazać się jak ciasto na naleśniki-grube, ale jednocześnie płynne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie jabłka będą gotowe. Posyp je cynamonem. Wymieszać. Jeśli nie jesteś miłośnikiem cynamonu, nie dodawaj go. Wlać ciasto na jabłka. Rozprowadź go równomiernie szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką, utrzymuj ciepło na minimalnym poziomie. Gotuj ciasto przez 30 do 40 minut. Określ gotowość wykałaczką-jeśli ją wbijesz, a następnie wyjmiesz z ciasta, nie powinno pozostać na nim żadnych kawałków surowego ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast odwróć gorące ciasto na talerz, jabłkami do góry. W przeciwnym razie może ostygnąć i przykleić się. Podawaj ciasto na ciepło lub na zimno.

bardzo podobało mi się robienie ciasta - szybko i łatwo. Tylko jabłka były pompowane-praktycznie rozpuszczone w karmelu, nawet ze skórą. Ale to nie wpłynęło na smak - namoczyły całą górną skórkę. Ciasto jest podobne do Charlotte, ale bardziej aromatyczne dzięki karmelowi i skórce. Kasza manna nadała ciastu kruchość.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy