mięso w chlebie pita

bardzo smaczne i szybkie danie na śniadanie i kolację! Mięso w pita ugotujesz w 25 minut. To wszechstronna przekąska, którą możesz zabrać ze sobą w podróż, na łonie natury, do pracy. Możesz podawać go rano lub wieczorem, w święta i dni powszednie. Nadzienie można dowolnie wymieniać i uzupełniać.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 45 % 21 g
węglowodany 36 % 17 g
296 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso w chlebie pita? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso należy przepuścić przez maszynę do mięsa i zamienić w mięso mielone. Użyję wieprzowiny, ale można ją zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa lub wędliną. Jeśli nie ma maszynki do mięsa, mięso można drobno posiekać. Do sosu wymieszaj majonez z keczupem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię, smaż posiekaną cebulę przez minutę. Następnie dodaj mięso mielone na patelnię i smaż wszystko razem, aż mięso mielone będzie gotowe. Zajmie to 15-20 minut. Podczas smażenia mięso mielone lekko posolić i posypać mielonym pieprzem lub dowolnymi przyprawami według własnego gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój chleb pita na kawałki, około 30 * 30 cm. Włóż farsz z mięsa mielonego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp startym serem i dodaj trochę posiekanych ziół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podwiń krawędzie i zwiń. Więc zawiń cały chleb pita.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usmaż każdy chleb pita z obu stron. Możesz smażyć na suchej patelni, aby uzyskać skórkę, lub możesz dodać trochę oleju roślinnego, aby zewnętrzna warstwa stała się nieco bardziej soczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usmaż wszystkie pita i podawaj na gorąco! Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy