skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć Karaś na patelni? Przygotuj potrzebne produkty. Im świeższe ryby, tym lepiej, ale mrożone też będą działać. W razie potrzeby rozmroź go wcześniej. Aby pozbyć się karasia z jego nieodłącznego zapachu Tiny, posyp go sokiem z cytryny, lekko pieprzem lub dodaj przyprawy - podczas przetwarzania.
Krok 2:
Na początek oczyść Karaś z łusek i wypatrosz. Będziesz miał szczęście, jeśli w rybie będzie kawior. Jest bardzo smaczny do smażenia zarówno osobno, jak i w postaci naleśników, dodając jajko. Krótko mówiąc, kawior, jeśli jest, wyciągnij i odłóż na bok na inny przepis.
Krok 3:
Duży karaś należy pokroić ostrym nożem na kawałki, rozkładając wzdłuż grzbietu - aby kawałki były lepiej usmażone i zrumienione. Pozostaw małe ryby w całości, najważniejsze jest to, że podczas smażenia umieszczają się na patelni (ale radzę pokroić na kawałki).
Krok 4:
Tak wyglądają pokrojone porcje karasia.
Krok 5:
Skrop je sokiem z cytryny.
Krok 6:
Sól i pieprz rybę.
Krok 7:
I panikuj karaś w mące. Aby to zrobić, po prostu zwiń rybę w mące na osobnym płaskim talerzu.
Krok 8:
Smaż kawałki karasia na patelni na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z jednej strony, aż będą rumiane. Nie odchodź od pieca i upewnij się, że ryba się nie przypali.
Krok 9:
Następnie odwróć rybę i usmaż po drugiej stronie, umieszczając kawałki cebuli w szczelinach. Jeśli karaś jest jeszcze większy niż mój, możesz trzymać go pod pokrywką, ale następnie odwróć go ponownie górną stroną do dołu, aby zwiotczała powierzchnia pod pokrywką wyschła i znów stała się chrupiąca.
grillowane karasie w sezonie wędkarskim to najpopularniejsze danie. Kto nie jadł karpia smażonego na patelni? Małe karasiki chłopcy zaczynają ciągnąć w najwcześniejszym dzieciństwie, jeśli w pobliżu znajduje się rzeka lub jezioro. I jak pyszne są te karasiki, wielkości dłoni dziecka! Czyścisz je, wykonujesz poprzeczne nacięcia na kostce i smażysz, aż będą chrupiące-nie można poczuć małych kości! W przypadku dużych okazów sprawa jest trudniejsza - w końcu karasie są nieprzyzwoicie kościste! Ale możesz się z tym pogodzić, jeśli kochasz tę rybę.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g