pieczony Karaś na patelni w mące

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo łatwy i bardzo smaczny! Karaś smażony na patelni ugotujesz w maksymalnie pół godziny! Jest to dostępne dla wszystkich, łatwe i szybkie danie na rodzinny obiad. Podawaj z dowolnymi dodatkami, sałatkami warzywnymi, sosami! Pachnące i smaczne-i bez nieprzyjemnego zapachu!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
158 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć Karaś na patelni? Przygotuj potrzebne produkty. Im świeższe ryby, tym lepiej, ale mrożone też będą działać. W razie potrzeby rozmroź go wcześniej. Aby pozbyć się karasia z jego nieodłącznego zapachu Tiny, posyp go sokiem z cytryny, lekko pieprzem lub dodaj przyprawy - podczas przetwarzania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek oczyść Karaś z łusek i wypatrosz. Będziesz miał szczęście, jeśli w rybie będzie kawior. Jest bardzo smaczny do smażenia zarówno osobno, jak i w postaci naleśników, dodając jajko. Krótko mówiąc, kawior, jeśli jest, wyciągnij i odłóż na bok na inny przepis.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Duży karaś należy pokroić ostrym nożem na kawałki, rozkładając wzdłuż grzbietu - aby kawałki były lepiej usmażone i zrumienione. Pozostaw małe ryby w całości, najważniejsze jest to, że podczas smażenia umieszczają się na patelni (ale radzę pokroić na kawałki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tak wyglądają pokrojone porcje karasia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skrop je sokiem z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i pieprz rybę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I panikuj karaś w mące. Aby to zrobić, po prostu zwiń rybę w mące na osobnym płaskim talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż kawałki karasia na patelni na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z jednej strony, aż będą rumiane. Nie odchodź od pieca i upewnij się, że ryba się nie przypali.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć rybę i usmaż po drugiej stronie, umieszczając kawałki cebuli w szczelinach. Jeśli karaś jest jeszcze większy niż mój, możesz trzymać go pod pokrywką, ale następnie odwróć go ponownie górną stroną do dołu, aby zwiotczała powierzchnia pod pokrywką wyschła i znów stała się chrupiąca.

grillowane karasie w sezonie wędkarskim to najpopularniejsze danie. Kto nie jadł karpia smażonego na patelni? Małe karasiki chłopcy zaczynają ciągnąć w najwcześniejszym dzieciństwie, jeśli w pobliżu znajduje się rzeka lub jezioro. I jak pyszne są te karasiki, wielkości dłoni dziecka! Czyścisz je, wykonujesz poprzeczne nacięcia na kostce i smażysz, aż będą chrupiące-nie można poczuć małych kości! W przypadku dużych okazów sprawa jest trudniejsza - w końcu karasie są nieprzyzwoicie kościste! Ale możesz się z tym pogodzić, jeśli kochasz tę rybę.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy