smażone udka z kurczaka na patelni

rumiane, przepyszne, z zestawem ulubionych przypraw! Smażone udka z kurczaka na patelni są przygotowywane prosto i szybko, ale wszyscy członkowie rodziny będą zadowoleni z takiej kolacji. Okazuje się smaczne, pachnące mięso z opiekaną skórką, która nie pozostawi nikogo obojętnym.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 20 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
207 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć udka z kurczaka? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć świeże uda, wcześniej nie zamrożone. Jeśli mięso jest zamrożone, należy je wcześniej rozmrozić. Z przypraw weź dowolne do smaku lub natychmiast gotowe zestawy & quot; do kurczaka & quot;. Sól, mielony pieprz również do smaku. Smażymy na oleju roślinnym. Najważniejsze w przepisie jest odpowiednio dobrana patelnia, dzięki czemu skórka kurczaka będzie rumiana i cała. Weź patelnię nieprzywierającą

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz udka z kurczaka pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi (olej z nadmiarem wilgoci na gorącej patelni rozpryskuje się). Usuń resztki piór i puchu. Jeśli uda są bardzo duże, można je pokroić na dwie części, a czas gotowania zmniejszy się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj suche przyprawy, sól i zmielony czarny pieprz w osobnej misce i natrzyj udka ze wszystkich stron tą mieszanką. Umieść kurczaka w głębokim naczyniu i pozostaw do namoczenia w soli i przyprawach przez 15-60 minut na stole (tak długo, jak pozwala na to czas).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść wybraną patelnię do smażenia na dużym ogniu. Wlej olej i pozwól mu się rozgrzać. Umieść udka z kurczaka na patelni i smaż przez kilka minut (2 do 3 minut) z każdej strony, aż utworzy się złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zmniejsz temperaturę do średniej-nieco poniżej średniej, przykryj patelnię pokrywką i smaż kurczaka najpierw przez 12-15 minut z jednej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć uda na drugą stronę i smaż mięso przez kolejne 12-15 minut pod przykryciem po drugiej stronie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiększ ciepło, zdejmij pokrywkę z patelni. Z każdej strony usmaż uda na pożądany złoty kolor. Zajmie to kilka minut z każdej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe smażone udka z kurczaka podawaj na gorąco. W zależności od pory dnia i roku mogą być oferowane w towarzystwie warzyw-świeżych i gotowanych / duszonych, makaronów, zbóż. Schłodzone mięso z kurczaka można zrobić na drutach jako przekąskę.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy