skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć udka z kurczaka? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć świeże uda, wcześniej nie zamrożone. Jeśli mięso jest zamrożone, należy je wcześniej rozmrozić. Z przypraw weź dowolne do smaku lub natychmiast gotowe zestawy & quot; do kurczaka & quot;. Sól, mielony pieprz również do smaku. Smażymy na oleju roślinnym. Najważniejsze w przepisie jest odpowiednio dobrana patelnia, dzięki czemu skórka kurczaka będzie rumiana i cała. Weź patelnię nieprzywierającą
Krok 2:
Opłucz udka z kurczaka pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi (olej z nadmiarem wilgoci na gorącej patelni rozpryskuje się). Usuń resztki piór i puchu. Jeśli uda są bardzo duże, można je pokroić na dwie części, a czas gotowania zmniejszy się.
Krok 3:
Wymieszaj suche przyprawy, sól i zmielony czarny pieprz w osobnej misce i natrzyj udka ze wszystkich stron tą mieszanką. Umieść kurczaka w głębokim naczyniu i pozostaw do namoczenia w soli i przyprawach przez 15-60 minut na stole (tak długo, jak pozwala na to czas).
Krok 4:
Umieść wybraną patelnię do smażenia na dużym ogniu. Wlej olej i pozwól mu się rozgrzać. Umieść udka z kurczaka na patelni i smaż przez kilka minut (2 do 3 minut) z każdej strony, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 5:
Następnie zmniejsz temperaturę do średniej-nieco poniżej średniej, przykryj patelnię pokrywką i smaż kurczaka najpierw przez 12-15 minut z jednej strony.
Krok 6:
Następnie odwróć uda na drugą stronę i smaż mięso przez kolejne 12-15 minut pod przykryciem po drugiej stronie.
Krok 7:
Zwiększ ciepło, zdejmij pokrywkę z patelni. Z każdej strony usmaż uda na pożądany złoty kolor. Zajmie to kilka minut z każdej strony.
Krok 8:
Gotowe smażone udka z kurczaka podawaj na gorąco. W zależności od pory dnia i roku mogą być oferowane w towarzystwie warzyw-świeżych i gotowanych / duszonych, makaronów, zbóż. Schłodzone mięso z kurczaka można zrobić na drutach jako przekąskę.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g