smażony śledź na patelni

pyszna smażona ryba na lunch-zdrowa i satysfakcjonująca. Proponuję za pomocą tego prostego przepisu rozwiać mity, że śledź jest dobry tylko w postaci solonej lub marynowanej. Przygotowując go zgodnie z tym przepisem, upewnisz się, że nie jest gorszy niż zwykłe smażone ryby rzeczne (karaś, karp, okoń) i morskie (mintaj, morszczuk, gromadnik). Smak smażonego śledzia na pewno ci się spodoba i będziesz zadowolony z wyniku.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 26 % 9 g
215 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu mam jednego śledzia o wadze 400 gr. Przygotujmy rybę. Odcinamy głowę, płetwy i ogon, wyjmujemy wnętrze i ostrożnie usuwamy czarny film, który tworzy się wewnątrz sededki nożem, aby nie dał goryczy. Wziąłem świeżo mrożonego śledzia, pokroiłem go w momencie, gdy nie był jeszcze zbyt rozmrożony-jest to wygodniejsze. Ale tuż przed smażeniem powinien już całkowicie się rozmrozić, w przeciwnym razie mięso pozostanie w tyle za kośćmi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie czyścimy łuski siatką do naczyń lub małym ostrym nożem, myjemy rybę pod bieżącą wodą i kroimy na średnie kawałki. Wyszły mi trzy kawałki. Na tym etapie możesz posypać rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Nie miałem cytryny, więc pominąłem ten krok. Ogólnie rzecz biorąc, każda ryba morska dobrze komponuje się z sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę z solą-dodaj około 3 szepty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Każdy kawałek solimy w środku i obficie zanurzamy w mące ze wszystkich stron - nie solimy Na zewnątrz, ponieważ sól jest już w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalecam umieszczenie surowych ziemniaków na patelni podczas smażenia, które pochłaniają nadmiar zapachów - to taki osobiście sprawdzony przeze mnie hack życia. Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej - ryba rozpadnie się na słabo rozgrzanym oleju. Rozłóż rybę i obrane i drobno posiekane ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż powstanie uporczywa rumiana skorupa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki usuwamy i odwracamy rybę na drugą stronę. Zmniejsz ogień, zrób mały, przykryj patelnię pokrywką i gotuj rybę przez 10 minut. W tym czasie śledź będzie miał czas na dobre ugotowanie, stanie się miękki i soczysty. Wyjmij rybę z patelni i podawaj.

podawaj tę rybę z dowolnym dodatkiem i warzywami według sezonu. To niedroga, ale bardzo smaczna uczta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy