skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu mam jednego śledzia o wadze 400 gr. Przygotujmy rybę. Odcinamy głowę, płetwy i ogon, wyjmujemy wnętrze i ostrożnie usuwamy czarny film, który tworzy się wewnątrz sededki nożem, aby nie dał goryczy. Wziąłem świeżo mrożonego śledzia, pokroiłem go w momencie, gdy nie był jeszcze zbyt rozmrożony-jest to wygodniejsze. Ale tuż przed smażeniem powinien już całkowicie się rozmrozić, w przeciwnym razie mięso pozostanie w tyle za kośćmi.
Krok 2:
Następnie czyścimy łuski siatką do naczyń lub małym ostrym nożem, myjemy rybę pod bieżącą wodą i kroimy na średnie kawałki. Wyszły mi trzy kawałki. Na tym etapie możesz posypać rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Nie miałem cytryny, więc pominąłem ten krok. Ogólnie rzecz biorąc, każda ryba morska dobrze komponuje się z sokiem z cytryny.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę z solą-dodaj około 3 szepty.
Krok 4:
Każdy kawałek solimy w środku i obficie zanurzamy w mące ze wszystkich stron - nie solimy Na zewnątrz, ponieważ sól jest już w mące.
Krok 5:
Zalecam umieszczenie surowych ziemniaków na patelni podczas smażenia, które pochłaniają nadmiar zapachów - to taki osobiście sprawdzony przeze mnie hack życia. Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej - ryba rozpadnie się na słabo rozgrzanym oleju. Rozłóż rybę i obrane i drobno posiekane ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż powstanie uporczywa rumiana skorupa.
Krok 6:
Ziemniaki usuwamy i odwracamy rybę na drugą stronę. Zmniejsz ogień, zrób mały, przykryj patelnię pokrywką i gotuj rybę przez 10 minut. W tym czasie śledź będzie miał czas na dobre ugotowanie, stanie się miękki i soczysty. Wyjmij rybę z patelni i podawaj.
podawaj tę rybę z dowolnym dodatkiem i warzywami według sezonu. To niedroga, ale bardzo smaczna uczta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g