Pizza na patelni bez śmietany i kefiru w 10 minut

w pośpiechu, bardzo proste i łatwe, niesamowicie smaczne! Szybka Pizza na patelni bez kwaśnej śmietany jest przygotowywana z prostego ciasta galaretowego na majonezie. I możesz zebrać dla niej nadzienie ze wszystkiego, co jest w lodówce!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 37 % 15 g
253 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę na patelni bez kwaśnej śmietany i kefiru w 10 minut? Łatwe! Rozpocznij pizzę od wyrabiania ciasta galaretowego. Weź duże, wybrane jajka. Majonez o zawartości tłuszczu 67%, a najlepiej niezbyt płynny, im gęstszy, tym lepiej. Mąka najwyższej lub pierwszej klasy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajka i majonez i mieszaj trzepaczką, aż się połączą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę, sól do smaku i ponownie wymieszaj. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinno uzyskać lepkie, płynne, jednolite ciasto bez grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj nadzienie. Oprócz tych składników do nadzienia możesz użyć innych wypełniaczy do smaku: kiełbasy, szynki, grzybów, oliwek, oliwek itp. Moja pizza jest całkowicie warzywna. Możesz zastąpić keczup gotowym sosem pomidorowym lub ugotować inny do smaku. Pod przepisem znajduje się link do katalogu sosów do pizzy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w plasterki lub plasterki. Użyłem kolorowych pomidorów do koloru. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój paprykę w paski lub kółka. Mam pieprz w dwóch kolorach, aby pizza była ładniejsza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Boki i spód patelni posmaruj olejem roślinnym. Wlej ciasto na dno i spłaszcz. Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednią patelnię, aby ciasto się do niej nie przykleiło - z grubym dnem i ścianami oraz powłoką teflonową. Średnica dna mojej patelni wynosi 20 cm, ale możesz wziąć trochę więcej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch ciasta delikatnie rozprowadź keczup pomidorowy, nie sięgając do krawędzi 1 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp ciasto startym serem. Jeśli chcesz, możesz zostawić trochę sera do dekoracji górnej części pizzy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż przygotowane nadzienie na całej powierzchni ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ustaw patelnię na małym ogniu, przykryj i gotuj pizzę przez około 15-20 minut. Po 10-15 minutach sprawdź ciasto pod kątem gotowości. a jeśli to konieczne, trzymaj trochę więcej w ogniu. Spód pizzy nie powinien się palić i łatwo pozostawać w tyle za patelnią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotową pizzę na talerz, pokrój na kawałki i natychmiast podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy