skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę na patelni bez kwaśnej śmietany i kefiru w 10 minut? Łatwe! Rozpocznij pizzę od wyrabiania ciasta galaretowego. Weź duże, wybrane jajka. Majonez o zawartości tłuszczu 67%, a najlepiej niezbyt płynny, im gęstszy, tym lepiej. Mąka najwyższej lub pierwszej klasy.
Krok 2:
W misce połącz jajka i majonez i mieszaj trzepaczką, aż się połączą.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę, sól do smaku i ponownie wymieszaj. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 4:
Powinno uzyskać lepkie, płynne, jednolite ciasto bez grudek.
Krok 5:
Teraz przygotuj nadzienie. Oprócz tych składników do nadzienia możesz użyć innych wypełniaczy do smaku: kiełbasy, szynki, grzybów, oliwek, oliwek itp. Moja pizza jest całkowicie warzywna. Możesz zastąpić keczup gotowym sosem pomidorowym lub ugotować inny do smaku. Pod przepisem znajduje się link do katalogu sosów do pizzy.
Krok 6:
Pokrój pomidory w plasterki lub plasterki. Użyłem kolorowych pomidorów do koloru. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 7:
Pokrój paprykę w paski lub kółka. Mam pieprz w dwóch kolorach, aby pizza była ładniejsza.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 9:
Boki i spód patelni posmaruj olejem roślinnym. Wlej ciasto na dno i spłaszcz. Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednią patelnię, aby ciasto się do niej nie przykleiło - z grubym dnem i ścianami oraz powłoką teflonową. Średnica dna mojej patelni wynosi 20 cm, ale możesz wziąć trochę więcej.
Krok 10:
Na wierzch ciasta delikatnie rozprowadź keczup pomidorowy, nie sięgając do krawędzi 1 cm.
Krok 11:
Posyp ciasto startym serem. Jeśli chcesz, możesz zostawić trochę sera do dekoracji górnej części pizzy.
Krok 12:
Rozłóż przygotowane nadzienie na całej powierzchni ciasta.
Krok 13:
Ustaw patelnię na małym ogniu, przykryj i gotuj pizzę przez około 15-20 minut. Po 10-15 minutach sprawdź ciasto pod kątem gotowości. a jeśli to konieczne, trzymaj trochę więcej w ogniu. Spód pizzy nie powinien się palić i łatwo pozostawać w tyle za patelnią.
Krok 14:
Przenieś gotową pizzę na talerz, pokrój na kawałki i natychmiast podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g